Насловна Најновије Црква светог апостола Петра и Павла у Власеници прославила своју крсну славу...

Црква светог апостола Петра и Павла у Власеници прославила своју крсну славу Петровдан

90
0

Црква Св. апостола Петра и Павла у Власеници данас је прославила своју крсну славу. Одржана је литургија, потом ломљење славског колача, а онда и литија око цркве. Ове године је кумовао Раша Самарџић. Велики број вјерника, заједно са начелником Мирославом Краљевићем, окупили су се данас како би увеличали славље и присуствовали овом радосном дану.

Kум цркве Раша Самарџић истакао је да му је велико задовољство што је кумовао данас.

Сви имамо крсне славе, али и слава наше цркве је такође наша слава. Велико ми је задовољство што сам овдје данас и што сам добио прилику да кумујем. Ово је већ друга година у нашој породици. Прошле године је кумовао мој брат, а сљедеће ће наш стриц“, изјавио је Самарџић.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић није крио да је срећан што види велики број вјерника окупљених око цркве и што је присуствовао светој литургији.

Драго ми је да наш народ поштује традицију и историју, празнује све празнике и чува своје обичаје. Срећан сам што сам присуствовао јутарњој литургији, ломљењу славског колача са нашим кумовима, а потом и светој литији која је саставни дио овог празника. Желим свим вјерницима да честитам крсну славу наше цркве. Такође ми је драго што видим да се грађани окупљају око наших храмова. Ова црква је стара 140 година, а ускоро завршавамо нови храм Св. Тројице. Сви спољни радови су завршени. Иконостас се увелико ради и биће за неких мјесец дана готов, ради се од бијелог камена који је изузетно квалитетан. Звона су у фази израде и раде се на једном локалитету у Србији. Храм је површине 650 метара квадратних и као такав може се угријати само централним гријањем, тако да се ради и на томе. Онда још остаје да се уради прилаз, паркинг, мјеста за одмор, пратећи објекти. Оно што могу слободно рећи јесте да су средства за ове радове обезбијеђена. Надамо се завршетку радова до 21. септембра када прослављамо и крсну славу Општине Власеница“, поручио је Краљевић.

ИЗВОРинфо портал општине Власеница
Претходни текстНа 59. Међуопштинским омладинским спортским играма освојене прве медаље за Рогатицу
Сљедећи текстДодик: Институције у које се бошњачки политичари заклињу увриједиле бошњачки народ