Насловна Најновије У Београду обиљежено 110 година од почетка Првог свјетског рата

У Београду обиљежено 110 година од почетка Првог свјетског рата

47
0

Министарство одбране и Министарство информисања и телекомуникација Србије, обиљежили су данас на платоу код ријечног ратног монитора „Сава“ у Београду, 110 година од почетка Првог свјетског рата.

Министар информисања и телекомуникација Србије Дејан Ристић, који је иницирао потпуну обнову ријечног монитора „Сава“, некадашњег „Бодрога“, рекао је да је то један од највеличанственијих трофеја који свједочи о побједи славне српске војске у Првом свјетском рату.

Ристић је истакао да је управо у Београду почео и завршио Први свјетски рат, саопштило је Министарство информисања и телекомуникација Србије.

Он је додао да је први хитац у том сукобу испаљен са некадашњег аустро-угарског ријечног ратног монитора „Бодрог“ у ноћи између 28. и 29. јула 1914. године, док је посљедње примирје, а то је оно између Краљевине Србије и Краљевине Угарске, потписано у Београду 13. новембра 1918. године.

Ристић је подсјетио и на шеснаестогодишњег ученика пријестоничке Трговачке школе Душана Ђоновића, прву жртву Првог свјетског рата, и позвао на очување достојанственог сјећања на све јунаке и страдалнике из тог периода.

Rečni monitor Sava | Vojni muzej

Ријечни ратни монитор „Бодрог“, данашњи ријечни ратни монитор „Сава“, израђен је 1904. године, а у састав аустроугарске дунавске ријечне ратне флотиле уведен 1905. године.

Двадесет осмог јула 1914. године, око 22.30 часова, са овог ријечног ратног монитора почео је десант Аустроугарске дунавске ријечне ратне флотиле на Краљевину Србију.

Тиме је, тачно мјесец дана након убиства аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда у Сарајеву, почео Први свјетски рат.

ИЗВОРсрна, РТС, фото www.muzej.mod.gov.rs
Претходни текстСрпски џудиста Страхиња Бунчић бори се за бронзану медаљу
Сљедећи текстКалиновачка олимпијада на Гвозно пољу окупила бројне учеснике (Видео)