Насловна Најновије Вукадиновић: Дјецу и потомке учити подвизима јунака из Миљевине

Вукадиновић: Дјецу и потомке учити подвизима јунака из Миљевине

86
0

Код централног споменика у Миљевини, данас је служен парастос за 104 српска борца и 40 српских цивила тог краја, који су погинули у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Ката Елез, удовица Пере Елеза, команданта Седмог /миљевинског/ батаљона Фочанске бригаде Војске Републике Српске, каже да су и након више од 30 година веома потресне годишњице и догађаји када се окупе породице погинулих и ратни саборци њеног покојног супруга.

„Лијепо је што се народ, ипак, сјећа њихових подвига и заслуга и не треба да се препусте забораву. Остали смо, ја као млада супруга, дјеца мала, борила се и изборила, дјеца су одрасла, снашла се, добро смо, али туга остаје. Жао ми је што није дочекао да види унучад, да види дјецу како су одрасла, све то боли, али није једини. Много је породица које су морале да наставе живот без супруга и оца, главе куће“, каже Елезова.

Предсједник Мјесне борачке организације у Миљевини Срђан Станковић, подсјетио је да је Седми батаљон одбранио српска огњишта овог краја и да је у једном периоду држао дугу линију фронта од Даничића код Фоче, преко Колуна, Осија и Рогоја до Лупоча на Трескавици.

Стизали су и на горажданско ратиште, на Игман, Олово, Невесиње.

„Миљевински батаљон је имао више од 100 борби, већина њих на Лупочу на Трескавици. Према евиденцији коју смо водили, 17 дана имали смо по три пута напад у једном дану, сваки напад је трајао три сата, тако да су се дневно борбе водиле по девет до десет сати“, рекао је Станковић.

Он је навео да ове цифре морају ући у историји.

„Ми смо батаљон који је највише страдао, према броју становника, према територији, према броју бораца. Миљевски батаљон је рат завршио са 300 бораца, а имао је 104 погинула, то се мора поштовати и цијенити, посебно то што су многи борци погинули у борби прса у прса бранећи своја огњишта“, истакао је Станковић.

Предсједник Борачке организације Фоча Љубомир Достић, рекао је да је Седми пјешадијски батаљон имао готово немогућу мисију.

„Али, уз велике људске губитке одбранио је своју зону одговорности и тиме омогућио да фочанске бригаде одбране територију Фоче и обезбиједе цјеловитост Републике Српске“, рекао је Достић.

Споменици, попут овог у Миљевини, поручио је Достић, треба да уче Србе да буду изнад сујета и подјела и да никад не забораве да је слобода највиша вриједност српског народа.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић, рекао је да дјецу и потомке треба учити подвизима бораца Седмог батаљона, којима су, како је истакао, исписали славну историју србињске бригаде.

„Не смијемо да заборавимо нашег Пера, нашег Педа, нашег Зика и све ове јунаке из Седмог батаљона, који су гинули и крвалили за Фочу и Републику Српску. Често кажем, ако је Фочанска бригада била ударна песница Херцеговачког корпуса и Војске Републике Српске, тако је сигурно и Седми миљевски батаљон био ударна песница наше бригаде“, нагласио је Вукадиновић.

Начелник је навео да локална управа, заједно са омладинским активистима и Савјетом мјесне заједнице, настоји да промијени дугогодишњу слику запостављености овог краја.

Он је подсјетио да је у току градња Дома за стара лица у Миљевини, те најавио да ће општина асфалтирати локални пут до села Ратаја, гдје се тренутно средствима донатора гради спомен-капела за седам погинулих бораца.

ИЗВОРсрна, фото Радио Фоча
Претходни текстДанас почиње тродневно обиљежавање Светих свехерцеговачких мученика
Сљедећи текстСутра сунчано уз развој облачности