Насловна Најновије Ухапшен полицајац чије је возило користио Пуђдемон

Ухапшен полицајац чије је возило користио Пуђдемон

44
0
Карлес Пуђдемон

Шпанска полиција ухапсила је припадника безбједносне службе, у склопу истраге о бијегу бившег каталонског предсједника Карлеса Пуђдемона из Барселоне, након политичког митинга, јавили су локални медији.

Ухапшени полицајац је власник аутомобила који је Пуђдемон користио у бијегу са трга, гдје се појавио на митингу испред зграде Парламента у Барселони.

Каталонска полиција је потврдила да је извршено хапшење, али нису објављени други детаљи.

Бивши каталонски предсједник појавио се нешто раније, упркос налогу за његово хапшење, на митингу у Барселони након седмогодишњег самонаметнутог егзила, а потом је нестао, што је покренуло полицијску истрагу.

Упркос јаком полицијском обезбјеђењу, Пуђдемон се обратио маси од више хиљада присталица у каталонској пријестоници, са бине постављене недалеко од каталонског парламента.

„Мислили су да ће славити моје хапшење и да ће ме та казна обесхрабрити. Па, погријешили су“, нагласио је Пуђдемон.

Након завршетка говора он је сишао са позорнице и полиција и медији нису успјели да га пронађу. Потјера за Пуђдемоном изазвала је саобраћајни колапс у Барселони, док је недалеко од границе са Француском постављена блокада.

Потрага је касније отказана.

Пуђдемон је на челу странке Хунтс и био је на челу Каталоније између 2016. и 2017. године, прије него што је напустио Шпанију и отишао у Белгију, након неуспјелог референдума о независности те шпанске покрајине.

ИЗВОРсрна, фото AP Emilio Morenatti
Претходни текстЈахорина: “Породични фестивал” од 23. до 25. августа, РТВИС, 8.8.’24.,(ВИДЕО)
Сљедећи текстНаређено расписивање централне и међународне потјернице за Галићем