Насловна Најновије Помен погинулим борцима у манастиру Светог великомучениука Георгија на Равној Романији

Помен погинулим борцима у манастиру Светог великомучениука Георгија на Равној Романији

120
0

У манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији, данас ће, поводом Дана манастира, бити служена литургија и помен за погинуле борце.

Литургија и помен биће служени у манастирској цркви од 9.00 часова, док ће литија око манастирског храма кренути у 10.00 часова.

У оквиру „Госпојинских вечери културе“ у 11.00 часова почеће културно-умјетнички програм на којем ће бити презентована национална кухиња, романијски мед и љекобиље, а биће уприличена и изложба рукотворина и женског стваралаштва.

У 17.00 часова планирано је спортско такмичење „Романијски вишебој“ за титулу „Хајдук харамбаша Романије“, а укупни фонд такмичења је 2.000 КМ. Након тога биће уприличено народно весеље у порти Манастира Светог Георгија.

Организатор 27. „Госпојинских вечери културе“ под називом „Теби, горо Романијо“ је соколачка Јавна установа за културу „Перо Косорић“ уз подршку општинске Туристичке организације, Планинарског друштва „Гласинац“, Матице српске и Почасног конзулата Бјелорусије у БиХ, док је покровитељ манифестације општина Соколац.

Slika može predstavljati 12 osoba i violina

На унутрашњим зидовима храма уписано је 4.210 имена бораца Сарајевско-романијске регије који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Храм је освештан 11. августа 2002. године, а манастиром је проглашен 2005. У његовој порти је капела Светог мученика Петра /Зимоњића/, митрополита сарајевског и дабробосанског.

ИЗВОРсрна, фото илустрација РТРС
Претходни текстБеоград: Демонстранти се повукли пред полицијом
Сљедећи текстИ данас вруће, температура до 38 степени