Насловна Најновије Кустурић: Густ дим у кањону прави проблеме јер је јако тешко прићи...

Кустурић: Густ дим у кањону прави проблеме јер је јако тешко прићи отвореном палмену; Око 13 часова очекује се долазак 2 хеликоптера из Хеликоптерске јединице МУП-а Србије

84
0

Екипе Хеликоптерског сервиса Републике Српске јутрос од шест часова су на терену и како је за Јутарњи програм Радија Источно Сарајево истакао директор Хеликоптерског сервиса РС Бобан Кустурић. Према ријечима Кустурића пожар у Националном парку „Сутјеска“ још увијек није под контролом. Густ дим у кањону прави проблеме јер је јако тешко прићи отвореном палмену.

„Трудимо се да локализујемо пожар, а најбоља вијест  у овом моменту, коју могу пренијети је да око 13 часова очекујемо долазак 2 хеликоптера из Хеликоптерске јединице МУП-а Србије и то хеликоптер Супер Пума која носи ведро од 5 тона и Белград 12 који носи ведро од 1000/1500 литара,“ рекао је Кустурић за наш Јутарњи програм.

Оно што се у овом моменту појавило као додатни проблем је пожар на потезу билећа – Берковићи. Пожарна линија у Билећи, на подручју од села Граница до Крстача, дуга је 20 километара, а вјетар отежава гашење. Ситуација није добра, јер се пожар, који је јуче стављен под контролу, ноћас поново активирао. Ватра проширила до села Подгорје и да гори сува трава и растиње. Ријеч о неприступачном терену и пожар гасе ватрогасци и 34 припадника Оружаних снага БиХ са два возила.

„Пожар се изузетно проширио, ми смо у сарадњи са Цивилном заштитом РС већ монтирали базен за пуњење водом, тако да ћемо видјети чим стигне помоћ из Србије да се договоримо да сви радимо прво на једној локацији или један дио снага да гаси на једној, а други на другој локацији. Морамо помоћи људима и Ватрогасне јединице Билећа, који гасе непрекидно,“ истиче Кустурић.

Синоћ је уочен још један пожар јужно од Гацка тако да ће се данас, према Кустурићевим ријечима, дејствовати на подручју Тјентишта и на пожаришту од Билеће према Берковићима. 

Директор Хеликоптерског сервиса РС истиче да је незахвално говорити о броју људи на терену. У овом моменту су укључена два хеликоптера ХС МУП-а РС, стижу два хеликоптера из Србије, данас су и два хеикоптера ОС БиХ на терену.

Поред моралних постоји и кривична одговорност појединаца за сву штету на пожариштима, изјавио је за Радио Источно Сарајево директор Хеликоптерског сервиса Српске Бобан Кустурић. 

Кустурић се захвалио свим Ватрогасаним јединицама, општинским Цивилним заштитама, који су на терену 24 часа, општинској Управи Фоча која је све своје ресурсе дала на располагање, поједдинцима, као и предсједнику Републике Српске Милораду додику и Влади РС.

 

 

ИЗВОРртвис
Претходни текстВатру тренутно гасе два хеликоптера Хеликоптерског сервиса Републике Српске и два Оружаних снага БиХ
Сљедећи текстПуцњава на КиМ, нападнут Србин у селу Горње Кормињане