Насловна Најновије Отворен мост “Херцеговина“ и поддионица Почитељ-Звировићи

Отворен мост “Херцеговина“ и поддионица Почитељ-Звировићи

140
0

Мост “Херцеговина“, један од највећих инфраструктурних објеката на Коридору „Пет це“ и један од највиших мостова у овом дијелу Европе, те поддионица Почитељ – Звировићи дуга 11,07 километара, вечерас су свечано отворени.

Мост су пресјецањем врпце отворили предсједник Владе Федерације БиХ Нермин Никшић, директор предузећа „Аутоцесте ФБиХ“ Денис Ласић и министар саобраћаја и комуникација ФБиХ Адријана Катић, након чега је услиједио ватромет.

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто, изјавила је да ће овај мост додатно допринијети економији БиХ.

„Овај мост не спаја само југ и сјевер БиХ већ и коридор кроз Хрватску, омогућавајући вишеструки развој економије и привреде. Овај пројекат даје нову димензију развоја БиХ. Ово је темељ за наставак изградње путне инфраструктуре“, рекла је Кришто.

Никшић је честитао и захвалио радницима, управама компанија, те запосленим у јавном предузећи и управи „Аутоцеста ФБиХ“ на успјешној реализацији пројекта.

„Данас имамо нових 11 километара на Коридору `Пет це“, имамо импозантни мост Херцеговина, а ускоро ћемо потписивати нове уговоре и покретати нове инвестиције. Циљ нам је да ФБиХ претворимо у велико градилиште“, додао је Никшић.

Он је захвалио међународним кредиторима и ЕУ, истичући да је ово још један корак на путу БиХ према ЕУ.

Директор Јавног предузећа „Аутоцесте ФБиХ“ Денис Ласић, најавио је да ће до краја ове године бити потписана још три уговора за дионицу Коридора „Пет це“ до Мостара сјевер.

Он је рекао да су тренутно активна градилишта на 50 километара дионице у сјеверном дијелу, од Сарајева према Оџаку, те да очекује да ће тај дио бити потпуно завршен до 2026. године.

„Чека нас тунел Прењ, као једна од најзахтјевнијих дионица за који потписујемо уговор крајем ове године и почетком 2030. године смо на граници, гдје желимо потпуно завршити Коридор“, рекао је Ласић.

Мост Херцеговина стратешки је инфраструктурни пројект, који спаја јужни дио БиХ с европском мрежом саобраћајних коридора и дио је поддионице Почитељ – Звировићи, која је дуга 11,07 километара и повезује Почитељ с границом Хрватске, преко граничног прелаза Бијача.

Изградња моста финансирана је средствима обезбијеђеним у оквиру Уговора о зајму склопљеног с Европском инвестиционом банком и бесповратним средствима ЕУ у оквиру Агенде за повезивање путем Инвестиционог оквира за западни Балкан.

Укупна вриједност радова на поддионици Почитељ – Звировићи износи 101.379.723 евра без ПДВ-а, од чега је за мост Херцеговина издвојено 30.439.552 евра без ПДВ-а.

Вечерашња свечаност отварања окупила је бројне представнике власти из БиХ и Хрватске, а присуствовали су и предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић, те министри из Савјета министара и Владе ФБиХ.

Мост ће за саобраћај бити пуштен сутра у 12.00 часова.

ИЗВОРсрна, фото Херцеговина.инфо
Претходни текстСоколац: Бесплатни уџбеници за 80 ученика из вишечланих породица
Сљедећи текстАмиџић: Велики је број нелогичних ствари у раду Савјета министара