Насловна Најновије Данас је Међународни дан писмености

Данас је Међународни дан писмености

56
0

Од 1967. широм свијета сваке године 8. септембра обиљежава се Међународни дан писмености.

Међународни дан пимености обиљежава се како би се јавност подсјетила на важност писмености као питања достојанства и људских права, те унаприједио програм писмености према писменом и одрживом друштву. Упркос постигнутом напретку и даље су присутни изазови за описмењавање. Према попису становништва из 2013. године, у Босни и Херцеговини је било скоро 90.000 неписмених, односно 2,82 посто, док најмање 773 милиона одраслих широм свијета данас немају те основне вјештине.

У свијету се не говори више само о основном учењу читања и писања као описмењавању становништва, већ се инсистира на функционалном описмењавању и писмености.
Писменост се данас препознаје као: прозна писменост (разумијевање и коришћење информација добијених из текстова), документациона писменост (информације које се налазе у различитим формуларима) и квантитативна писменост (разумијевање, на примјер, извештаја о стању на рачуну у банци, одређивање пореза, камата и др.).
Овом низу додајемо још и медијску и дигиталну писменост која је добила на значају почетком трећег миленијума и данас се сматра једном од веома значајних функционалних писмености.

ИЗВОРРтвис
Претходни текстПочеле припреме за сезону гријања – колике су цијене пелета и дрва?
Сљедећи текстСрпска богатија за 15 беба