Насловна Најновије Европа се спрема за “најнасилнији почетак зиме који сте досад доживјели”

Европа се спрема за “најнасилнији почетак зиме који сте досад доживјели”

787
0

Након дужег периода изразито великих врућина, услиједило је освјежење праћено нижим температурама и падавинама. Ипак, право захлађење тек слиједи у БиХ , региону и остатку континента.

“Захладнило је, али ни близу како ће од петка и за дане викенда. Од петка нас очекују новембарске температуре, испод просјека и у најтоплијем дијелу дана у већини крајева једва преко 10 степени Целзијуса. Према посљедњим прогнозама све је извјеснији и први снијег, који се очекује крајем ове седмице на високим планинама”, навели су из БХ Метеа.

Љето је готово и у осталим дијеловима Европе, а метеоролози у Њемачкој најављују пад температуре за 20 степени Целзијусових.

“Могло би доћи до великих поплава у југоисточној Њемачкој и њемачком сусједству, у Аустрији и Чешкој”, упозорио је метеоролог Роналд Порше у изјави за портал Wetter.net.

“Ово је вјеројатно “најнасилнији“ почетак зиме усред септембра, који је ова регија икада искусила. До викенда би на Алпама могло пасти два до три метра новог снијега.Такођер, постоји велика опасност од поплава у дијеловима Европе”, упозорио је њемачки метеоролог Доминик Јунг.

Шта нас очекује наредних дана? Сутра прије подне, више облачности се очекује на подручју Херцеговине, Крајине и југозападу. У већини крајева мала до умјерена облачност. По котлинама и уз ријечне токове биће магле. У послијеподневним часовима киша, пљускови и грмљавина, очекују се прво у Херцеговини, Крајини и на југозападу, а падавине ће се током ноћи на петак проширити и на остале крајеве. Вјетар умјерене јачине јужног смјера. Повремено су могући и јаки удари југа на западу, југозападу и централним подручјима. Најнижа јутарња температура ваздуха већином између 9 и 14°Ц, на југу до 17°Ц. Највиша дневна температура углавном између 24 и 30°Ц.

У петак 13.9.2024. облачно вријеме са кишом и пљусковима, док је на врховима планина могућ и снијег. У већини предјела вјетар ће бити сјеверног смјера. Температура ваздуха већином између 11 и 18°Ц, на југу од 18 до 25°Ц.

У суботу 14.9.2024. претежно облачно, а слаба киша, већином се очекује у сјеверним подручјима. У већем дијелу Херцеговине сунчано уз малу до умјерену облачност.

Вјетар слаб до умјерене јачине сјеверног и сјеверозападног смјера. Најнижа јутарња температура ваздуха већином између 5 и 10°Ц, на југу до 13°Ц. Највиша дневна  углавном између 10 и 15°Ц, на југу од 18 до 23°Ц, саопштено је из ФХМЗ-а.

ИЗВОРН1, БХ Метео, фото скриншот
Претходни текстХерис, Трамп и Бајден заједно на комеморацији поводом 11. септембра
Сљедећи текстПлакаловић: Негативни резултати пословања паљанског „Водовода“ у претходном периоду, РТВИС, 11.09.’24., (ВИДЕО)