Насловна Најновије Кошарац: Неприхватљиво да Кришто шаље неусаглашен документ у Брисел

Кошарац: Неприхватљиво да Кришто шаље неусаглашен документ у Брисел

48
0
Потпуно је неприхватљиво да предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто у Брисел шаље документ о тренутном нивоу усаглашености реформи из Плана раста, с обзиром на то да он није усаглашен, изјавио је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.
 

Кошарац је истакао да о свим процесима на европском путу БиХ мора се одлучивати уз потпуно примјену механизма координације.

Он је подсјетио да је Радни тим за израду Плана реформи за провођење Плана раста формиран одлуком Савјета министара као привремено тијело свих нивао власти у БиХ, те да је Пословник о раду овог тима заснован на механизму координације.

Дакле, каже Кошарац, пред Европску комисију мора ићи искључиво оно што је усаглашено на свим нивоима власти у БиХ, у складу са механизком координације.

Кошарац је истакао да је изузетно опасна пракса да се заобилази, урушава или оспорава механизам координације.

– То је пракса против које се боримо. Српска принципијелно стоји на страни уставних и дејтонских принцима, те механизма координације, који одражава уставну структуру БиХ. Нећемо одустати од механизма координације, јер он гарантује уважавање надлежности свих нивоа власти и обезбјеђује њихову видљивост у процесу ЕУ интеграција – рекао је Кошарац.

Он је напоменуо да је европски пут Српске и БиХ заустављен у Федерацији БиХ, те указао да се застој не може ријешити унилатералним поступцима, већ разговором и договором странака унутар ФБиХ.

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто упутила је Европској комисији документ о тренутној усаглашености када је ријеч о Плану раста за западни Балкан, с циљем даљих активности и наставка учешћа у том процесу.

– Информисала сам Европску комисију о нивоу усаглашености реформске агенде, уз нагласак на спорни дио који је увелико већ познат и јавности – истакла је Кришто.

ИЗВОРртрс
Претходни текстНајмање 20 људи погинуло у експлозијама у Либану
Сљедећи текстНа Палама сутра Регионална конференција међународног приватног права