Насловна Најновије У Бјелорусији урађене 24 трансплантације бубрега пацијентима из Републике Српске

У Бјелорусији урађене 24 трансплантације бубрега пацијентима из Републике Српске

30
0

Универзитетски клинички центар /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци, посјетила је данас делегација Научно-истраживачког центра за хирургију, трансплантацију и хематологију из Минска ради унапређења сарадње по питању трансплантације и других области медицине.

У Научно-истраживачком центру за хирургију, трансплантологију и хематологију у Минску током посљедње двије године обављене су 24 кадаверичне трансплантације бубрега пацијентима из Српске.

Генерални директор УКЦ-а Републике Српске Владо Ђајић изјавио је новинарима да је пресрећан због ове сарадње јер је људима који не могу да функционишу без дијализе омогућено да живе као потпуно здрави људи.

„Захваљујем колегама из Бјелорусије, као и својим колегама из УКЦ-а Републике Српске који раде на овој веома успјешној сарадњи и стварају претпоставке за трансплантацију нашим пацијентима. Велику захвалност дугујемо и предсједницима
/Бјелорусије и Српске/ Александру Лукашенку и Милораду Додику, који су отворили врата сарадње и омогућили да лакше остварујемо сарадњу између наших здравствених установа“, рекао је Ђајић.

Он је истакао да је велики успјех што су 24 пацијента из Српске имала трансплантације у Бјелорусији.

„Дугујемо велику захвалност нашим колегама из Бјелорусије. Планирамо да заједно унапређујемо ову област медицине. Надамо се да ће се превасходно створити и законски услови у БиХ да се трансплантација код нас обавља несметано. Велико вам хвала и поносан сам на ову сарадњу“, рекао је Ђајић.

Замјеник директора за медицинске послове Научно-истраживачког центра за хирургију, трансплантологију и хематологију из Минска Олег Калачик истакао је да је та установа међу 10 водећих центара за трансплантације у свијету.

„Наша сарадња са УКЦ-ом Републике Српске је необична, пошто смо се прво упознали са пацијентима, па тек онда са љекарима. Драго нам је да смо помогли вашим пацијентима и олакшали им живот. Циљ наше посјете је да видимо 24 пацијента којим су урађене трансплантације и да покренемо питање трансплантације бубрега у овој установи“, рекао је Калачик.

Он је захвалио руководству УКЦ-а Републике Српске за сарадњу.

Помоћник генералног директора УКЦ-а за медицинска питања Горан Топић изјавио је новинарима да су колеге из Бјелорусије упознали о Одјељењу нефрологије на УКЦ-у, те проблемима који муче пацијенте, а који им отежавају могућност да оду на операцију у Бјелорусију.

„Имамо такву сарадњу да пацијенти из Српске могу да ураде кадаверичне трансплантације у Бјелорусији, што немамо ни са једном другом земљом на свијету“, указао је Топић.

Он је навео да је сарадња, како је рекао, неизмјерна, те нагласио да су у протекле двије године урађене 24 кадаверичне трансплантације бубрега.

„То је нешто што је заиста немјерљиво јер човјек добија нови живот, па, заправо, имамо 24 нова живота“, истакао је Топић.

Он је рекао да су колеге из Бјелорусије пристале да дођу у Републику Српску и пренесу своја знања, а да су их Бјелоруси позвали да усвајају та знања како би процес саме трансплантације, прије свега кадаверичне, започели и у Српској.

Топић је напоменуо да је слична сарадња била са Италијом, али да је та сарадња прекинута због законских оквира који онемогућавају да се кадаверична трансплантација ради на простору Италије.

Драган Милосављевић, један од пацијената којем је урађена трансплантација, искористио је прилику да захвали што му је успјешно пресађен бубрег прије двије године.

Он је рекао да је три мјесеца провео у Минску, те да се, захваљујући љекарском тиму из бјелоруске пријестонице, вратио нормалним животним активностима.

ИЗВОРсрна, фото илустрација banjaluka.net
Претходни текстВучић: Поносан на Војску Србије, немамо офанзивне намере
Сљедећи текстИсточно Ново Сарајево: Ухапшен мушкарац код кога је пронађен кокаин