Насловна Најновије У Прањанима обиљежено 80 година од спасавања савезничких пилота

У Прањанима обиљежено 80 година од спасавања савезничких пилота

25
0

У Меморијалном центру на Галовић пољу у Прањанима, код Горњег Милановца, државном церемонијом полагања вијенаца и одавања почасти, обиљежено је 80 година од спасавања више од 500 савезничких пилота у Другом свјетском рату, познатог као операција „Ваздушни мост“ /Халијард/.

Ова операција се сматра једном од најуспјешнијих спасилачких мисија иза непријатељских линија у историји ратова.

Церемонију је предводио изасланик предсједника Србије, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић, а вијенце на Галовића пољу су положили и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил, као и представници Министарства одбране и Војске Србије, општине Горњи Милановац, делегације пет држава учесница Мисије „Халијард“ и Фондације „Халијард“ са члановима породица учесника ове мисије.

Организатор церемоније је Одбор Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Pranjanska evakuacija

Мисија „Халијард“ или „Ваздушни мост“ била је савезничка акција спасавања ваздухопловаца, већином Американаца, које је њемачка противваздушна одбрана оборила над окупираним територијама, а које су збринули припадници Југословенске војске у отаџбини Драже Михаиловића.

Поводом јубилеја, Фондација „Халијард“ организовала је долазак у Прањане 40 потомака спасених авијатичара из Америке. Многи су први пут у Прањанима.

Pranjanska evakuacija

Операција „Халијард“ почела је у марту 1944. године када је командант Југословенске војске у отаџбини генерал Драгољуб Михаиловић наредио изградњу писте са које је обављана ваздушна евакуација савезничких пилота и у чијој су изградњи учествовали мјештани Прањана и околних села.

Са импровизованог аеродрома у Прањанима успјешно је евакуисано око 500 авијатичара.

ИЗВОРсрна, фото илустрација US Air Force
Претходни текстВучић на засједању Генералне скупштине УН
Сљедећи текстУсвојити закон о укидању ПДВ-а на куповину прве некретнине