Насловна Најновије Цвијановић: Апсурд да Шмит свједочи у Стразбуру, а не може у Суду...

Цвијановић: Апсурд да Шмит свједочи у Стразбуру, а не може у Суду БиХ

79
0

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, изјавила је данас у Бањалуци, да је апсурд што Кристијан Шмит свједочи у Европском суду за људска права у Стразбуру у случају „Ковачевић“, а не може у Суду БиХ у случају који се води против предсједника Републике Српске Милорада Додика.

„Овдје је као заштићен па не може да дође, а у суштини би требало да буде кључни свједок, као што је то и најавила одбрана предсједника Додика. Требало би га питати откуд му право да нешто намеће, да ли је препознат Уставом као неко ко има право да доноси законе, како је дошао на ову позицију, да ли је прошао процедуру прописану Дејтонским споразумом“, рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева сматра да се Шмит у Стразбур очито позвао сам и отишао да ради неки свој посао.

„Није то посао за БиХ. Посао за БиХ радимо ми који функционишемо овдје, који смо изабрани од народа и имамо одговорност према нашем народу“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

SCHMIDT SVJEDOČI U STRAZBURU: HDZ želi srušiti presudu Kovačević

Она је навела да не види Шмитову улогу у Суду у Стразбуру, те да не зна зашто би он био експерт који би могао дати било каква тумачења.

„Оно што је мени сасвим јасно јесте да је Дејтонски споразум направио државу у којој треба да имамо баланс и у којој треба сви да буду задовољни, а разне судске пресуде које су донесене с намјером да се мијења уставно уређење нису уродиле плодом. Све те године имате нека настојања да се нечему прилагодите, а не можете се прилагодити зато што одскаче од концепта на којем почива ова држава“, нагласила је Цвијановићева.

Она је поновила да не види Шмитову улогу у било каквој активности од оних законодавних, гдје се петља у унутрашњи план, до тога да буде свједок и да тумачи да ли нешто треба или не треба.

„Ми сви знамо да прочимо Устав, знамо шта тамо пише, а то је да БиХ има два ентитета, три конститутивна народа. Шта хоћете сад? Да помоћу интервенција странаца или судова улазите у неку фазу у којој не знам шта тражите. Мијењате државу, а да јој прије тога нисте промијенили Устав на начин како то предвиђа уставна процедура“, навела је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, све је то једна велика скаламерија у којој се више не зна ни ко шта ради ни ко шта хоће, осим представника Републике Српске који кажу да хоће Устав и Дејтонски споразум и који чувају надлежности Српске.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстСирски: Критично код Угљедара и Покровског
Сљедећи текстПреминуо Роџер Палм