Насловна Најновије Станојевићев мандат црн без имало бијелог

Станојевићев мандат црн без имало бијелог

85
0
Александар Станојевић, након синошње утакмице

Тешки дани су пред људима у Фудбалском клубу Партизан, јер је Александар Станојевић поднио оставку на мјесто тренера, а питање је ко ће имати храброст да сједне на врелу столицу у Хумској.

Станојевић је, после лошег почетка сезоне и дебакла против Црвене звезде (0:4), одлучио да се повуче, иако је на почетку сезоне најавио да „иде до краја“.

Изгледа да је тај крај дошао много раније од предвиђеног, јер нема адекватне резултате. Он је у Партизан стигао у јулу 2024. године, прије четири мјесеца, када је потписао трогодишњу сарадњу.

Последњу побједу у шампионату Станојевић је уписао четвртог августа, када је његов тим савладао Железничар из Панчева (2:0), а онда је услиједио низ ремија и пораза.

За кратко вријеме успио је да испадне из сва три европска такмичења, редом од Лиге шампиона до Лиге конференција, руку на срце, жријеб није био наклоњен црно-белима, али игра и резултати нису обећавали.

Послије дебакла против Динама из Кијева (9:2 укупно), Партизан је испао из Лиге Европе, јер је изгубио од Лугана (3:2), а потом и од Гента (2:0).

Поред тога, ни резултати у првенству нису долазили, за кратко вријеме црно-бели су дошли до ремија с ИМТ-ом (0:0) и Војводином (0:0), а кап која је прелила чашу, били су порази од ОФК Београда (3:2) и Црвене звезде (4:0).

Станојевић је Партизан водио на 13 мечева, од чега је тим уписао три побједе, три ремија и седам пораза, уз гол разлику 13:21. Освојио је укупно 12 поена, што је у просјеку по мечу 0,92.

Када се то упореди с претходним мандатом у Партизану (2020–2022), гдје је у првој сезони укупно у 39 мечева имао пет, а у наредној седам пораза из 58 утакмица, то дјелује јако забрињавајуће за црно-беле.

У сезони 2020/21. Партизан је на 39 мечева уписао 32 побједе, два ремија и пет пораза, уз гол разлику 90:19, уз 98 освојених поена, с просјеком од 2,51 поеном по мечу у свим такмичењима.

Друге године Станојевић је водио Партизан у 58 мечева, уписао 43 побједе, осам ремија и седам пораза, уз 119 постигнутих голова и 39 примљених. Укупно је освојио 137 поена рачунајући сва такмичења, с просјеком од 2,36 поена по мечу.

Може се признати да је тада имао доста јачи и комплетнији тим, али се не може оспорити то да је ове године стигао на вријеме и имао могућност да склопи екипу по својој мјери. Црно-беле су напустили Матеуш Салдања, Светозар Марковић, Самед Баждар, Данило Пантић, Бојан Ковачевић… Нису доведене одговарајуће замјене, али ко је за то крив?

Остаје да се види ко ће сјести на ужарену столицу у Хумској, коме ће припасти да вади кестење из ватре, иако је изгорјело до краја.

Аутор: Александар Стајковац

ИЗВОРБ92, фото ФК Партизан/ Мирослав Тодоровић
Претходни текстЧим опадне лишће Украјинци ће бити потиснути из Курска
Сљедећи текстСтано истакао заставу самопроглашеног Косова, Петковић пита да ли је промијенио послодавца?