Насловна Најновије Власеница: Отворена изложба посвећена Милеви Марић Ајнштајн

Власеница: Отворена изложба посвећена Милеви Марић Ајнштајн

85
0

У Средњошколском цетру /СШЦ/ „Милорад Влачић“ у Власеници, данас је отворена изложба са банерима, посвећена српском научнику Милеви Марић Ајнштајн.

Изложбу је отворио директор власеничког Средњошколског центра Пајисија Петровић, који је изјавио новинарима, да је ова поставка резултат сарадње са предсједником Удружења иноватора регије Бијељина, Живом Макрином.

Петровић је позвао све ученике који желе да науче нешто ново да посјете изложбу којом је представљен живот српског физичара и математичара Милеве Марић Ајнштајн – од њеног рођења 1875. године у Тителу у Србији до студија на циришком Политехникуму, као и њеном доприносу науци.

О животу и раду велике Српкиње говорио је предсједник Скупштине општине Власеница Горан Ђурић.

Sa njim je život bio pakao: Ono što je Mileva trpila od Ajnštajna ne biste poželjeli ni najgorem neprijatelju! » Zvornik Danas

Ђурић је рекао да је ово предивна инсталација посвећена једној од најпотцјењенијих научника Милеви Марић Ајнштајн, о њеном приватном животу и односима са супругом Албертом, којем су, како је рекао, приписани многи Милевини проналасци.

„Изложба је посебно важна јер ученици могу да продубе своје знање и да промовишемо науку која је заиста битна“, навео је Ђурић.

Он је рекао да ће у овом Центру бити још сличних пројеката, битних за едукацију, те да ће локална заједница подржати рад Средњошколског центра и убудуће.

Гимназијалац Нина Ђурић изјавила је да се из поставке о Милеви много тога може научити.

„Она је много допринијела развоју науке, али није адекватно награђена и риједак је примјер да се у то вријеме жена школовала“, навела је Ђурићева.

Гимназијалац Растко Поповић рекао је да је ова изложба и те како битна за ученике јер треба надограђивати знање о свим српским научницима.

Изложба је дјело Савеза иноватора Републике Српске, а за све посјетиоце биће отворена наредних 15 дана од 7.00 до 18.00 часова у холу Средњошколског центра.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСомбор ће се побратимити са Требињем и Источним Сарајевом
Сљедећи текстШеранић: Размишља се о проширењу капацитета болнице „Србија“, РТВИС, 24.09.2024. (ВИДЕО)