Насловна Најновије Вучић: Рушење међународног права почело на Србији

Вучић: Рушење међународног права почело на Србији

102
0

Предсједник Србије Александар Вучић, рекао је у обраћању Генералној скупштини УН, да је рушење међународног права почело на Србији 1999. године и да његова земља и данас брани слободу.

Вучић је истакао да је Србија прије агресије из марта 1999. године, била један од највећих страдалника у 20. вијеку и бројчано једна од оних која је највише страдала од нациста, али да се о томе не говори.

„Чули смо данас од многих, да је нападом на Украјину отворена Пандорина кутија“, рекао је Вучић.

Он је нагласио да је то ноторна неистина и да када, други у контексту Украјине говоре о кршењу права, не кажу зашто не поштују међународно право и повељу 1244 у вези Србије.

„Сви причају о Украјини, а нико о Србији. Кажу да ћемо ми – Србија повести рат на Балкану по налогу Русије. Ми нисмо ни слуге Русије, ни САД. Важно је да разумете механизме лажи и да покушамо да сачувамо мир“, истакао је Вучић.

Он је нагласио да су о судбини једног малог народа одлучиле велике силе, дозволивши да се претходно распадне Југославија, те подсјетио да су 1999. године у УН покушали да донесу одлуку о нападу на Србију, што су урадили без сагласности.

„Тада су кренули у цепање Србије. Они данас страсно говоре о одбрани од сецесије, док не подрже неку наредну сецесију“, рекао је Вучић.

Указао је да је јасно речено да нико не може да има оружано присуство на Космету осим НАТО-а, а да се тамо свакодневно наоружава оно што ће сутра прерасти у такозвану војску Косова, те упитао каква се порука тиме шаље.

Указао је и на забрану динара, платног промета, посјета поглавара Пећкој патријаршији на Косову и Метохији, као и на чињеницу да су 9. септембра специјалци упали у просторије Удружења „Заштити ме“, које окупља дјецу са посебним потребама.

„Истински и трајни мир можемо имати само са поштовањем људских права. А како може бити мира на Косову у оваквим околностима? Кључно је питање како можемо да решимо ову ситуацију?“, нагласио је Вучић и додао Србија остаје опредјељена за дијалог.

Вучић је додао да Србија тежи ЕУ, док њихов портпарол Петер Стано даје изјаву јасне подршке самопроглашеном Косову.

ИЗВОРсрна, фото © AP Photo / Frank Franklin II
Претходни текстСарајево: Лажне дојаве о експлозивним направама у тржним центрима
Сљедећи текстНа “Лут фесту“ одигране представе “Зец и пас“ и “Дрвосјеча и небеска вила“