Насловна Најновије Фоча: На Међународном конгресу стоматолога операција уживо и предавања стручњака

Фоча: На Међународном конгресу стоматолога операција уживо и предавања стручњака

70
0

Међународни конгрес доктора стоматологије, који се седми пут одржава у Фочи, има немјерљив значај за развој ове гране медицине, као и за препознатљивост и видљивост овдашњег Медицинског факултета, оцијенили су учесници.

Овај научни скуп окупио је око 500 учесника из Србије, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Хрватске, Републике Српске и Федерације БиХ.

Конгрес је почео јуче практичним радионицама, а настављен је данас предавањима еминентних стоматолошких стручњака из Загреба, Београда, Косовске Митровице, Крагујевца, Новог Сада, Бањалуке и Фоче.

Помоћник декана Медицинског факултета у Фочи за студијски програм стоматологије Никола Стојановић каже да је на радионицама демонстриран рад на моделима за одређену терапијску процедуру, након чега су полазници сами радили на моделима, стичући знања и вјештине да те процедуре спроведу у амбулантама.

„Ове године смо отишли корак даље, јер смо у једној радионици имали операцију на пацијенту којем је урађена једна хируршка интервенција, а полазници су све то могли да прате путем лајв стрима, помоћу специјалних камера које све могу да зумирају у усној дупљи и да полазници виде како то изгледа у реалним условима“, рекао је Стојановић.

Професор Стоматолошког факултета у Загребу Ивица Пеливан, одржао је стручно предавање о бруксизму или шкрипању зубима ноћу, које за посљедицу има оштећење зуба.

„Према новијим истраживањима, у позадини је најчешће стрес иако могу бити и неке друге болести, а лијечи се тако што се покушава ријешити основни узрок, сви ми данас живимо са неким стресом. Пажљивим одабиром материјала од којих радимо протетику пацијентима надокнадимо изгубљена тврда зубна ткива која су потрошена и врати им се и естетика и функција“, рекао је Пеливан.

Декан Стоматолошког факултета Универзитета у Београду Војкан Лазић, рекао је да је овакав тип конгреса, јединствена прилика за размјену знања и искустава, а који пружа поруке од практичног значаја.

„Наши професори већ дуго година подржавају студије стоматологије у Фочи, наравно и у постдипломској настави, тако да је много кадра који је сада овде на Медицинском факултету, а завршио је специјализације на Стоматолошком факултету у Београду. Веома ми је драго да су и млади имали прилику да нешто науче и понесу знање са конгреса“, рекао је Лазић.

Декан Стоматолошког факултета у Скопљу Соња Апостолски, рекла је да је Фоча прерасла у велики универзитетски центар.

„Годинама долазим на овај конгрес, који је веома битан због размјене знања и искустава, и сарадње факултета из Фоче и Скопља. Драго ми је да видим да из године у годину Фоча расте и напредује“, рекла је Апостолски.

Декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић, рекао је да конгрес сваке године има све више тема и учесника.

„Поносни смо на наш програм стоматологије, на све што они раде, почевши од озбиљног пружања услуга нашим грађанима, кроз повећавање броја услуга, затим квалитетну наставу, истраживање које расте, између осталог, захваљујући оваквим скуповима на којима се развијају истраживачке идеје. Ове године уписали су другу генерацију, сад већ прву праву, озбиљну генерацију студената на енглеском језику и заиста расту у правом смјеру“, рекао је Бокоњић.

Конгресу су присуствовали и предсједници комора доктора стоматологије из Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Федерације БиХ и Републике Српске.

ИЗВОРСрна, фото Радио Фоча
Претходни текстВишеград: Завршена реконструкција Центра за социјални рад
Сљедећи текстОткривена спомен-биста Ђорђу Михаиловићу, вјечном чувару гробља на Зејтинлику