Насловна Најновије Ковачевић: Додик ће до краја мандата као слободан човјек да изражава национално...

Ковачевић: Додик ће до краја мандата као слободан човјек да изражава национално и државно јединство

77
0

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић, изјавио је да су предсједника Републике Српске Милорада Додика изабрали грађани, да он у складу са Уставом изражава национално и државно јединство Српске и да ће сасвим сигурно то наставити да ради до краја мандата, као потпуно слободан човјек.

Ковачевић је указао да се против Додика, који је изабран на слободним демократским изборима, води политички процес, не због тога што је урадио било шта против било ког закона у БиХ, који је усвојен у складу са Уставом БиХ, него због тога што поштује Устав Републике Српске и Устав БиХ.

„Рећи ћемо то још пуно пута, јер мислим да никада не треба било коме да досади да се понављају чињенице. Као што смо навикли да слушамо да се понављају лажи, на примјер да постоји високи представник у БиХ, иако не постоји и није изабран у складу са Дејтонским споразумом и Анексом 10“, изјавио је Ковачевић за „Н1“.

Према његовим ријечима, иако не постоји никаква могућност да високи представник и када јесте изабран мијења, намеће или ради било шта са законима у БиХ, већина јавности у ФБиХ прихвата те ствари као да су потпуно нормалне, а нису и неће бити никада.

Он је подсјетио на ријечи посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Предрага Којовића и министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића, који су за процес против Додика рекли да је њихова заслуга и да су „они заједно са међународним партнерима извојевали да дође до тог не правосудног, него политичког процеса и политичког прогона против предсједника Републике Српске“.

Одговарајући на питање да ли се ускоро очекује епилог процеса који се води пред Судом БиХ против предсједника Републике Српске и директора „Службеног гласника Републике Српске“ Милоша Лукића, Ковачевић је рекао да је то прије питање за представнике „тројке“.

Ковачевић је навео да су „они сами рекли да и те како имају везе са овим политичким прогоном, да су они у свему томе учествовали и најавили су када ће тако нешто да се догоди“.

Према његовим ријечима, Додик је неко ко је изабран од грађана Републике Српске и ко у складу са Уставом изражава национално и државно јединство Српске, како то у Уставу пише.

„Он ће то сасвим сигурно наставити да ради до краја мандата, као потпуно слободан човјек и као лидер који има потпуну подршку свог народа, што ће бити потврђено и на овим изборима у недјељу. Онда ћемо видјети да ли ће се кандидовати поново за предсједника или за неку другу функцију“, истакао је Ковачевић.

Ковачевић је напоменуо да предсједника Републике Српске бира народ, сви грађани, без обзира на њихову националну, вјерску или било коју другу припадност и само они могу да га смјењују или да му ускрате повјерење.

„Грађани бирају предсједника Републике који у складу са њиховом вољом обавља свој посао и испуњава своје уставне задатке као што је радио и оног тренутка послије чега је услиједила та срамна одлука да се против њега поведе овај политички процес и да се води ова врста политичког прогона“, навео је Ковачевић.

Он је додао да се никада у свијету нигдје није догодило да се против било којег предсједника Републике води процес због тога што је поштовао Устав и што је одбио вољу било којег странца који поготово са његовом земљом и са његовим народом нема апсолутно ништа.

„Воља тог странца је била да он не смије да поштује свој народ, не смије да поштује Устав своје државе и да не смије да поштује законе у својој држави“, закључио је Ковачевић.

ИЗВОРсрна, фото илустрација Синиша Пашалић
Претходни текстТакмичари “Славије“ доминирали на првом међународном “Бања Лука Челенџ Опен-у 2024“
Сљедећи текстНовинарима Танјуга пријете “метком у потиљак“ на Космету