Насловна Најновије Преминула дјевојчица Хелена Гавран – Почивај у миру црвенокоса дјевојчице!

Преминула дјевојчица Хелена Гавран – Почивај у миру црвенокоса дјевојчице!

890
0
Малена Хелена Гавран (8) преминула је након дуге и тешке борбе са опаким тумором.

Администраторка Фејсбук странице „Хуманитарна књижара“ саопштила је да је мала Хелена преминула.

„Искрено саучешће“, написала је она уз Хеленину црно-бијелу фотографију.

Коментари су се само низали, а пријатељи, познаници, али и они који су за њу чули само путем друштвених мрежа опраштају се од дјевојчице.

„Збогом црвенокоса девојчице, тако смо те звали“, пише у једном коментару.

Почела свакодневно да повраћа, постала љута и одбијала да једе

Хелена је рођена 17. новембра 2015. године у Београду. Најстарија је од три сестре. Била је увијек весело, насмијано и радознало дијете, пише Blic.rs.

Све се промијенило једног момента када Хелена почиње свакодневно да повраћа, постаје поспана, раздражљива, љута, одбија да једе. Родитељи су прво мислили да је у питању љубомора према тек рођеној трећој сестри.

Њене мучнине и патња трају мјесец дана, а након тога 17. августа 2019. године након одласка код љекара, дијагностикован јој је хидроцефалус. Тог дана остаје у болници на Клиничком центру на одјељењу неурохирургије гдје је породици саопштено да Хелена поред хидроцефалуса има тумор на малом мозгу.

Већ сутрадан је први пут оперисана, а након тога је услиједила још једна операција. Она из обје излази као прави мали херој, са осмијехом на лицу.

Једном побиједила тумор, али се вратио

У јавности је била позната као „Златокоса“ због своје прелијепе риђе косице, а мала хероина једном је успјела да побиједи опаку болест. Нажалост, вратила се.

– Болест се вратила пре двадесетак дана. То смо сазнали на последњој контроли, иако Хеленино здравствено стање то није показивало. Она је весела и живахна и изгледа здраво, али ето резултати показују другачије – рекла је тада Катарина Гавран, Хеленина мајка.

Након детаљне анализе конзилијума руских стручњака, породица је добила одговор да Хелена није примила један лијек који би био значајан за њену болест и предложено је да са тим отпочне прва терапија.

Мајка напомиње да када је откривена болест била је само тачкица, међутим за само мјесец дана болест је знатно напредовала.

Стање се нагло погоршало

Стање Златокосе погоршало се прошле године. Појавиле су се метастазе, а по савјету стручњака и уз помоћ хуманих људи, Хелена је лијечење наставила на клиници у Москви.

– Драги наши, сви који сте уз нас од самог почетка… Данас смо први пут од сазнања болести Хелену одвезли хитно у болницу. Пробудила се као и обично, попила нову терапију и као сваки дан одспавала је подневни сан. Пробудила се уплакана са болом у глави. После пар минута приметили смо да не може да хода самостално, лева рука јој је била скоро па непокретна и није могла да говори. Једино што је говорила било је “мама”. Не знам да ли је теже у тренутку или сада после пар сати, али кунем вам се да је бол толико јак да имате осећај да вам неко ножем сече плућа  – написао је њен отац Радован прошле године.

Упркос лавовској борби малене Хелене и њених родитеља, њено срце није издржало.

ИЗВОРКатера
Претходни текстУ Републици Српској почела нова академска година (Видео)
Сљедећи текстБожовић о привођењу појединих становника Источне Илиџе (Видео)