Насловна Најновије Пилота Стеву Попова постхумно одликовати за спасавање око 40.000 људи из Сарајева

Пилота Стеву Попова постхумно одликовати за спасавање око 40.000 људи из Сарајева

83
0

Удружење избеглих, угрожених и прогнаних лица Србије, поднијело је званичну иницијативу за додјелу постхумног ордена, именовање улице и подизање споменика пилоту ЈАТ-а Стеви Попову, који је током априла 1992. године током рата у БиХ, несебичном храброшћу спасао животе хиљада људи.

Из Удружења подсјећају да је Попов током тог периода извео више од 30 летова на релацији Београд – Сарајево – Београд и извео из града око 40.000 људи.

„У једном од најдраматичнијих момената, вратио се у Сарајево да би пронашао и спасао дете које је било изгубљено на аеродрому, показујући изузетну хуманост и пожртвованост“, наведено је у саопштењу Удружења.

Posljednji let za Sarajevo-priča o Stevanu Popovu - FILTER

Из овог удружења прецизирано је да иницијатива предвиђа додјелу постхумног ордена, као признање за несебично залагање и спасавање живота хиљада људи и именовање улице по Стеви Попову у његовом родном Новом Саду, како би његово име остало упамћено као симбол храбрости и хуманости.

Иницијатори сматрају и да би подизање споменика Попову, представљао трајно сјећање на његов допринос и жртву у најтежим временима, као симбол захвалности и поштовања свих оних који су добили нову шансу захваљујући његовим подвизима.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстТребиње: Група миграната ухапшена због напада на дјевојчицу
Сљедећи текст“Пулс града“ РТВИС, 02.10.2024. (ВИДЕО)