Насловна Најновије У Источном Сарајеву данас откривање и освјештање споменика „Бели анђео“

У Источном Сарајеву данас откривање и освјештање споменика „Бели анђео“

149
0

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом освештаће у четвртак, 3. октобра, споменик „Бели анђео“ у Меморијалном комплексу у Источном Новом Сарајеву.

Откривање и освештање споменика планирано је за 18.00 часова, саопштено је из Градске управе Источно Сарајево.

Иницијативу за изградњу Меморијалног комплекса посвећеног страдалим српским цивилима Сарајева и Сарајевско-романијске регије у 20. вијеку покренуо је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Меморијални комплекс чини јединствен простор у чијем средишту се налази скулптура Белог анђела уздигнута на плато који подсјећа на камено гувно као симбол зборишта, окупљања и заједништва.

Додатне акценте комплекса чине три мања кружна платоа са бронзаним рељефима на којима су представљене три православне светиње – Стара црква на Башчаршији, Саборни храм Рођења Пресвете Богородице и Црква Светог Преображења на Пофалићима, као и информациони дигитални панели са подацима о страдалим српским цивилима.

Истраживање и евидентирање цивилних жртава злочина, градоначелник је повјерио стручном тиму који предводи директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић.

Стручни тим је до сада прикупио податке о око 10.000 страдалих српских цивила у Сарајеву и Сарајевско-романијској регији у три рата током 20. вијека, али тај број није коначан, с обзиром на то да је ријеч о дуготрајном процесу који ће бити настављен и у наредним годинама, истакнуто је у саопштењу.

Програм поводом откривања и освештања споменика својим наступом обогатиће а капела састав који се бави очувањем српске традиционалне музике „Србски православни појци“, гуслар Душан Пејић и пјесник Огњен Кандић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ Српској данас исплата пензија
Сљедећи текстНа Јахорини о предузетништву жена