Насловна Најновије Хелез наградио кривца за скандал у Бечу; Још у уторак потписао уговор...

Хелез наградио кривца за скандал у Бечу; Још у уторак потписао уговор са Фукељом

176
0
Министар одбране у Савјету министата Зукан Хелез је након дипломатског скандала који се догодио у Бечу, а који је изазвао кадет бошњачке националности Бењамин Фукеља, упутио писмо извињења министарки одбране Аустрије Клаудији Танер, али је са друге стране према незваничним сазнањима Гласа Српске наградио кривца за овај инцидент.
 

Кадет Фукеља је у Бечу одбио да се рукује са Танеровом јер је жена, правдајући тај потез својим религијским увјерењима што су осудили многи званичници у БиХ и Аустрији.

Како Глас Српске сазнаје од извора блиских министру Хелезу он је упутио службено писмо извињења Танеровој у коме је навео да изражава дубоко жаљење због недоличног понашања кадета Фукеље.

– Потпуно смо свјесни да су његови поступци били у супротности с очекиваним стандардима дисциплине и професионализма. Увјеравам Вас да су ставови и манири које је заступао кадет Фукеља личне природе и ни на који начин не представљају вриједности и стандарде који се примјењују у Оружаним снагама БиХ. Стога, спровешће се дисциплински поступци у складу с релевантним законодавством – наведено је у писму које је Хелез упутио Танеровој.

Иако је послао писмо, са друге стране Хелез је, како незванично сазнајемо, у строгој тајности потписао уговор са кадетом Фукељом у уторак, те је он званично од првог октобра официр у Оружаним снагама БиХ у почетном чину потпоручника.

– Фукеља није до сада био припадник Оружаних снага. Принцип је такав да Министарство одбране потписује уговор о школовању са одабраним кандидатима и они тада имају статус кадета. Тек када заврше школовање онда се са њима потписује уговор о пријему у професионалну војну службу те тада постаје припадник Оружаних снага. Уговор се потписује са Министарством одбране јер је он послодавац – наводи извор Гласа Српске из ресора одбране.

Исти саговорник додаје да горе од онога што се догодило у Аустрији само може бити потписивање уговора са Фукељом о ангажовању у професионалну војну службу.

– То је још већа брука. Овдје се не жели видјети димензија скандала. У Оружаним снагама има више од десет одсто жена. Он се на примјер може наћи у јединици гдје ће му жена бити командир или са друге стране да међу војницима који су њему потчињени буде и одређени број жена војника. Како ће се он понашати у таквим ситуацијама? – наводи исти извор.

ИЗВОРртрс
Претходни текстОбилне падавине на подручју цијеле Србије
Сљедећи текстМилатовић добио рок пет дана да одговори на пријаву да је кршио закон