Насловна Најновије Источно Сарајево: Отворена изложба “Обличје слободе“

Источно Сарајево: Отворена изложба “Обличје слободе“

40
0

У оквиру манифестације „Дани Србије у Републици Српској“, данас је у Источном Сарајеву отворена изложба „Обличје слободе“, чији су аутори стручњаци Републичког завода за заштиту споменика културе Србије, а на којој су представљени споменици српским борцима Првог и Другог свјетског рата који својим изгледом шаљу поруку слободе.

Један од аутора изложбе Ненад Лајбеншпергер, објаснио је да је идеја изложбе да се кроз спомен-обиљежја подигнута погинулим борцима, прикаже борба српског народа за слободу.

„На тим спомен-обиљежјима слобода је представљена као универзална људска вриједност и то углавном кроз фигуре које нису у борбеним положајима, већ стоје мирно, поносито због извојеване слободе и показују својим изразима лица и положајем да су спремни поново да оду у рат и бране ту слободу уколико затреба“, додао је Лајбеншпергер.

Вршилац дужности директора Републичког завода за заштиту споменика културе Горан Васић, рекао је да Завод у својој дјелатности прелази границе Србије.

„Говоримо о много ширем српском културном простору – не само на територији бивше Југославије, већ Балкана и шире. Нажалост, у ратовима у којима је српски народ учествовао гробови и споменици се налазе много даље од матице“, навео је Васић.

Он је оцијенио да је изложба мали корак у сарадњи Србије и Републике Српске, које су снажно институционално повезане.

„Што је најважније, то је јединствен српски простор, један народ, тако да нема могућности да се раскидају везе, оне могу само да се даље унапређују“, истакао је Васић.

Према његовим ријечима, српски народ има богату историју, али, нажалост, то је платио великим жртвама.

„Дужни смо да чувамо нашу историју, да чувамо спомен на наше жртве и зато увијек цитирам пјесника Добрицу Ерића – ` да будемо достојни потомци да бисмо могли бити достојни преци`“, истакао је Васић.

Начелник Одјељења за општу управу града Источног Сарајева Никола Вујичић, поздравио је госте из Србије и захвалио за постављену изложбу.

„Она није само промоција историје Србије, она је јака конекција која служи побољшању веза Србије и Републике Српске на свим пољима“, рекао је Вујичић и додао да је град Источно Сарајево отворен за сличне пројекте.

Аутори изложбе уз Лајбеншпергера су и Ивана Ранковић Миладиновић и Ана Радованац Живанов.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЈабланица дан након катастрофалних поплава: Припадници РУЦЗ помажу у потрази за несталима (ВИДЕО)
Сљедећи текстСутра претежно облачно