Насловна Локални избори 2024 МУП Републике Српске: Забиљежено више инцидената

МУП Републике Српске: Забиљежено више инцидената

701
0
Штаб Министарства унутрашњих послова Републике Српске „Избори 2024“, који прати и предузима мјере и радње у циљу одржавања повољне безбједносне ситуације у Републици Српској на дан локалних избора, забиљежио је до 12.00 часова више инцидената.
 
– Полицијски службеници су санкционисали лице С.Ј. из Источног Старог Града, због почињеног прекршаја Закона о јавном реду и миру, члан 11 (Угрожавање безбједности пријетњом напада на живот и тијело). Лице је пријављено да је u 7.30 часова на бирачком мјесту у Хреши упутио пријетње члану бирачког одбора.
 
– У 9.16 часова лице Р.С. пријавило је лице М.Р. да у Братунацу грађанима нуди новац у износу од по 200 КМ, како би исти гласали за одређене кандидате за начелника општине и одборнике у општини. По пријави поступају полицијски службеници Полицијске управе Зворник.
 
– У 9.30 часова Полицијској станици Теслић обратила се К.Д., предсједник бирачког мјеста Слатина у Теслићу и пријавила лице Б.Д. да је покушало да гласа са личну картом другог лица. О догађају је обавјештен тужилац Окружног јавног тужилаштва Добој који се изјаснио да се ради о КД злоупотреба бирачког права. Полицијски службеници ПС Теслић предузимају мјере и радње на документовању овог овог кривичног дјела.
 
– У 9.30 часова предсједник бирачког мјеста у улици Вука Караџића у Козарској Дубици Ј.П. пријавио је лице С.Н. да је након гласања одбио да листић убаци у предвиђену кутију, након чега је гласачки листић изнио са бирачког мјеста и бацио у канту за смеће. Полицијски службеници ПС Козарска Дубица о истом су обавијестили надлежног тужиоца ОЈТ Приједор који се изјаснио да нема елемената кривичног дјела те да му се достави извјештај о предузетим мјерама и радњама.
 
– Полицијској станици Зворник обратио се предсједник бирачког мјеста Ђулић О.С, те пријавио два лица да су у мјесто Ђулић упутили вербалне пријетње. Полицијски службеници поступају по пријави.
 
– Око 9.40 часова у Полицијској станици Милићи пријавило је лице Б.В., представник једне политичке партије да Дом здравља Милићи издаје потврде лицима да не могу самостално гласати, а да се ради о лицима за које он сматра да су способна за самостално гласање. Полицијски службеници поступају предузимају мјере и радње у вези са наведеном пријавом.
 
– Око 9.40 часова пријављено је да је на бирачко мјесто Појезна у Дервенти приступило лице Б.Н. које је ја супругом разговарало током гласања. Од стране предсједника бирачког мјеста исти су упозорени на понашање, након чега је лице Б.Н. поцијепао свој и супругин гласачки листић, те се удаљио са гласачког мјеста. О истом је обавијештен дежурни тужилац ОЈТ Добој који се изјаснио да се ради о КД уништавање изборних исправа. По наведеном поступају полицијски службеници ПС Дервента и предузимају законом прописане мјере и радње.
 
– У 10.15 часова Полицијској станици Станари обратио се члан комисије на бирачком мјесту Остружња Доња и пријавио да му је лице Р.Д. упутило вербалне пријетње. По пријави поступају полицијски службеници ПС Станари.
 
– На подручју Полицијске управе Бијељина на четири локације пријављена је злоупотреба мобилних телефона на начин да је покушано фотографисање гласачих листића. У свим случајевима обавијештени су дежурни тужиоци надлежног тужилаштва који су се изјаснили да нема елемената кривичног дјела. Наставља се даљи рад на утврђивању прекршајне одговорности.
 
– Полицијској станици Власеница пријављено је да је од 10.45 до 11.20 часова дошло до прекида гласања на бирачком мјесту Пискавице у Власеници због нарушеног јавног реда и мира. Полицијски службеници поступају предузимају мјере и радње у вези са наведеном пријавом.
ИЗВОРртрс
Претходни текстЦИК БиХ: До 11,00 часова гласало 14,12% бирача, изборни дан протиче без већих проблема
Сљедећи текстБрој погинулих у поплавама и клизиштима у ФБиХ порастао на 20