Насловна Најновије Влада ХНК: Формиран штаб за процјену штете и санацију

Влада ХНК: Формиран штаб за процјену штете и санацију

39
0
Влада Херцеговачко-неретванског кантона формирала је Штаб за процјену штете, санацију и план опоравка на подручјима које је задесила природна катастрофа, изјавила је предсједник кантоналне Владе Марија Бухач и додала да је затражила документацију у вези са каменоломом у Доњој Јабланици.
 

Бухачева је данас након ванредне сједнице Владе рекла да је хитно потребна процјена материјалне штете на путној инфраструктури и стамбеним објектима, као и у пољопривредним друштвима.

– Потребно је пружити и психолошку подршку, како становницима, тако и службама које су пружале помоћ у овој ситуацији. Сви министри су добили задужења да сачине планове, а сутра ћемо на терену засједати и у сарадњи с надлежним на подручју Јабланице и Коњица координисати – рекла је Бухачева на конференцији за новинаре.

Према информацијама које Влада ХНК има, каже Бухачева, Влада ФБиХ предузима све могуће активности да се оспособи путни правац од Сарајева према Мостару који је тренутно оспособљен за нужне случајеве.

Она је истакла да је потребно урадити детаљну процјену безбједности како би тај пут у потпуности био у функцији.

– У вези са путем Коњиц-Борци-Рујиште, који служи као алтернативни, Влада ХНК тренутно има попис путне инфраструктуре која је оштећена. Треба израдити нову планску документацију за све те путеве и то су све питања која траже детаљну анализу – рекла је Бухачева.

Она је нагласила да је материјална штета огромна и да буџет ХНК то неће моћи покрити, те да ће тражити помоћ виших нивоа власти.

Бухачева је рекла да је у вези са каменоломом изнад Доње Јабланице и могуће одговорности за катастрофу, задужила Министарство привреде да достави сву документацију о томе.

– Ова Влада није издала никакву концесију за каменолом, нити имамо евидентиране приходе од концесионе накнаде за тај каменолом, али сам задужила Министарство да извуче сву документацију из архиве за то предузеће и да ми до краја дана сачине извјештај, након чега ћу моћи дати више информација – навела је Бухачева.

Према посљедњим званичним информацијама, 16 људи смртно је страдало у поплавама у ХНК, 15 је из Јабланице, а једна особа из Коњица.

У Коњицу се и даље трага за четири пријављене нестале особе, а у Јабланици за њих петоро, чији су нестанак пријавили родбина, пријатељи и комшије.

ИЗВОРртрс
Претходни текстДодик: Дубока солидарност и саосјећање с народом Израела
Сљедећи текстВлада ФБиХ прогласила 8. октобар Даном жалости