Насловна Најновије Радован Караџић одвезен у болницу без икаквог објашњења

Радован Караџић одвезен у болницу без икаквог објашњења

364
0

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић, који служи затворску казну у нехуманим условима у Великој Битанији, одвезен је у болницу без икаквог објашњења и права да се јави породици, рекла је његова кћерка Соња Караџић Јовичевић и упозорила да у Британији праве алиби и чине нешто изузетно сумњиво.

Она је истакла да је Караџић одвезен јуче у послијеподневним часовима и да му је тамо саопштено да ће бити задржан до даљњег у болници.

– Више од седам часова држан је у једној малој просторији. Није му било дозвољено да узима храну, да добије лијекове нити да иде у тоалет – нагласила је Караџић Јовичевић.

Она је констатовала да су се за то вријеме промијениле четири смјене по четири чувара.

– Љекар уопште није дошао, али су долазили техничари да узму крв – нагласила је она, и додала, да је он константно инсистирао да му се објасни зашто је у болници, какве налазе раде, ко је одлучио да остане у болници и зашто, као и да се јави породици.

Караџић је коначно, додала је она, нешто прије поноћи одвезен из болнице „уз констатацију да је одбио лијечење и да зато неће добити налазе на увид, те да се то сматра његовим самовољним напуштањем болнице као да је слободан човјек“.

– То би ваљда требао бити алиби зато што три године нема никакву медицинску помоћ, дијагностику и терапију. Алиби за прошле три године и алиби за будуће непоступање. И лијечење – чега – упитала је Караџић Јовичевић.

Она је напоменула да је довезен у ћелију гдје је убрзо увидио да је телефонска картица блокирана и да не може никоме да се јави.

– Потпуно је јасно да је планирано да се ту више и не врати – упозорила је она.

Констатовала је да се тамо дешава нешто изузетно сумњиво и опасно.

– Овако човјек може буквално да нестане, да се не зна ни гдје, када, ко и зашто га је одвео, под најмонструознијим изговором „да је морао бити пребачен у болницу“, без икаквих даљих информација и потпуно непознате даље судбине. Моја обавеза је да о овоме обавијестим јавност, пошто надлежним институцијама нема никакав приступ нити они изгледа имају икакву вољу да се позабаве отвореним угрожавањем чак и основног права на живот. Тек толико колико могу да не буде послије „нисмо знали“ – рекла је Караџић Јовићевић.

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић тужио је британску владу због нехуманог третмана, објавио је недавно британски дневник Мејл и навео да Караџић потражује 50.000 фунти за кршења људских права. Он се суду прошле седмице обратио путем видео-линка како би тужио британског министра правосуђа Шабану Махмуд.

Лист је подсјетио,да је Караџић смјештен у затвор Албани на острву Вајт гдје након што је осуђен у Хашком трибуналу, издржава доживотну казну.

Ријеч је о затвору који има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава бројне услове који су предвиђени стандардима у већини европских држава. У неколико наврата Караџићева кћерка указивала је на веома тешке услове у којима је њен отац и на његово тешко здравствено стање због тога што му не омогућавају љекарске прегледе нити адекватно лијечење.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПуштен у рад гасовод Пале-Јахорина, пројекат вриједан 15 милиона КМ; Присуствовао предсједник Српске (ФОТО)
Сљедећи текстВучић стигао на Самит процеса Брдо-Бриони у Тивту