Насловна Најновије ЦИК: Донесена наредба о отварању врећа са гласачким листићима и поновно бројање

ЦИК: Донесена наредба о отварању врећа са гласачким листићима и поновно бројање

670
0

Централна изборна комисија БиХ наредила је отварање врећа са гласачким листићима и поновно бројање с циљем правилног обједињавања утврђених изборних резултата у основним изборним јединицама и на бирачким мјестима гдје бирачки одбор није правилно утврдио резултат гласања.

ЦИК ће за ниво начелника тражити отварање врећа и поновно гласање на 26 бирачких мјеста у 17 основних изборних јединица, за ниво скупштина општина и општинског вијећа на 240 бирачких мјеста у 57 основних изборних јединица, те за ниво гдје је кандидат добио више гласова од политичког субјекта којем припада на 125 бирачких мјеста у 41 основној изборној јединици.

Главни контролор ЦИК-а Мустафа Лаковић у току данашње сједнице рекао је да се наредба о отварању врећа са гласачким материјалом и поновном бројању доноси у два случаја.

Први случај је када је бирачки одбор направио разлику у поређењу броја гласачких листића у кутији и суме важећих и неважећих листића, а други када је бирачки одбор направио грешку гдје је кандидат добио више гласова од политичког субјекта.

По пријему наредбе, изборне комисије треба да формирају тим за отварање врећа са гласачким материјалом и бројање гласачких листића.

Затим треба да писаним путем обавијесте акредитоване посматраче који имају право да посматрају рад изборне комисије и тима за отварање врећа о мјесту и времену бројања листића, након чега организује отварање врећа и бројања листића.

ИЗВОРСРНА
Претходни текстПредстава „Изгубљени у Бруклину“ намијењен и слијепим и слабовидим лицима
Сљедећи текстПетронијевић: Забринути смо због оног шта се дешава са Караџићем