Насловна Најновије „Боинг“ отпушта 17.000 људи

„Боинг“ отпушта 17.000 људи

47
0

„Боинг“ ће отпустити 17.000 запослених или 10 одсто глобалне радне снаге, одгодиће прве испоруке новог авиона „777 икс“ за годину дана и забиљежиће губитак од пет милијарди долара у трећем кварталу, док се амерички произвођач авиона суочава са једномјесечним штрајком.

Извршни директор Кели Ортберг рекла је у поруци запосленима да је знатно смањење броја радника неопходно „да би се ускладило са финансијском реалношћу“ након што је штрајк 33.000 радника са западне обале САД зауставио производњу авиона „737 макс“, „767“ и „777“.

– У наредним мјесецима планирамо да смањимо величину наше укупне радне снаге за отприлике 10 одсто. Ова смањења ће обухватити руководиоце, менаџере и остале запослене – навела је Ортбергове.

Акције „Боинга“ ослабиле су за 1,1 одсто у трговању на берзи послије објављивања ових информација.

Ортбергова, која је дошла на чело компаније у августу, обећала је да ће ресетовати односе са синдикатом и радницима.

Боинг је евидентирао губитак од пет милијарди долара у пословима у сфери одбране и два програма комерцијалних авиона. Компанија је 20. септембра смијенила шефа свог проблематичног одјељења за свемирске и одбрамбене послове Теда Колберта.

Договор о окончању штрајка је кључан за „Боинг“. Агенција за кредитне рејтинге „Стандард енд пурс“ процијенила је да штрајк кошта компанију милијарду долара мјесечно и да постоји ризик да „Боинг“ изгуби високу инвестициону кредитну оцјену. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстПронађена нова жртва поплава у Коњицу
Сљедећи текстЂоковић у финалу Мастерса у Шангају, за 100. титулу играће против Јаника Синера