Насловна Најновије У „државном“ затвору спремају ћелије и за жене

У „државном“ затвору спремају ћелије и за жене

157
0

У Заводу за извршење кривичних санкција у Војковићима, познатијем као „државни затвор“ у Источном Сарајеву, казну тренутно не служи ниједна жена, али је у току адаптација постојећег простора на павиљону „А“ и пренамјена истог за потребе обезбјеђивања затворских ћелија и просторија за притворенике и затворенике женског пола.

У одговору на посланичко питање Саше Магазиновића (СДП БиХ) је наведено да је, у вези са тим, потребно и обавити одређене послове у затворском дворишту, односно исти преградити за шетњу како би се створили услови за боравак женске популације.

– Од оснивања Завода до данас ниједна жена није издржавала казну затвора у овом заводу. Према подацима Министарства правде БиХ из јула ове године, они по уговорима са ентитетским казнено-поправним заводима плаћају смјештају затвореницама женског пола које је пресудио Суд БиХ, од чега је у КПЗ Источно Сарајево смјештена једна затвореница, а у КПЗ Тузла четири затворенице и једна притвореница – пише у одговору који је утврдио Савјет министара БиХ.

У Заводу за извршење кривичних санкција притвора и других мјера БиХ, капацитета више од 300 мјеста, долазе осуђеници и притвореници Суда БиХ. Ријеч је о, како је то раније истицано, најопаснијим осуђеницима и притвореницима, ратним злочинцима и другим најтежим преступницима у свим облицима криминала.

ИЗВОРсрна
Претходни текстБиковић: Бесплатно високо образовање у Русији – најбољи избор
Сљедећи текстКошарац: За разлику од Берлинског процеса, Отворени Балкан једина иницијатива чији су резултати видљиви