Насловна Најновије Ћосић: Демографска статистика показује позитиван миграциони салдо

Ћосић: Демографска статистика показује позитиван миграциони салдо

84
0

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изразио је задовољство подацима из недавно објављеног билтена “Демографска статистика” Завода за статистику Републике Српске, јер потврђују да се овај град развија у модерну локалну заједницу у којој људи желе да раде и живе.

Градоначелник је на свом званичном профилу на друштвеној мрежи “Фејсбук” указао да је, према подацима Завода за статистику Републике Српске, град Источно Сарајево и у 2023. години забиљежио позитиван миграциони салдо, што показује да се пет година заредом, још од 2019. године, у овај град више људи досељава него што се одсељава.

“Током 2023. године у град се доселило 1.207 људи, а одселило 818. Посматрајући петогодишњи период, од почетка 2019. до краја 2023. године, у град Источно Сарајево се доселило 5.670 људи, а одселило 3.857, тако да је број досељених већи за 1.813”, навео је Ћосић.

Он истиче да је, према овим подацима, Источно Сарајево и даље четврти град према броју становника, након Бањалуке, Бијељине и Приједора.

“Према тој процјени, град Источно Сарајево је у 2023. години имао 60.207 становника, али ми смо сигурни да је тај број много већи и да у нашем граду тренутно живи око 70.000 људи, што се може закључити на основу података неких других званичних тијела, попут изборних комисија и образовних установа”, истиче Ћосић.

Према његовим ријечима, званични подаци општинских изборних комисија показују да је на подручју града Источно Сарајево право гласа на протеклим локалним изборима имало 58.109 бирача, односно пунољетних лица.

“Када томе додамо 7.259 наших основаца и средњошколаца, од којих је веома мали број пунољетан, као и малу дјецу која не похађају школу, те оне који раде и живе у Источном Сарајеву, али им је званична адреса негдје друго, лако долазимо до цифре од 70.000 људи који су де факто становници Источног Сарајева”, напомиње Ћосић.

Он је увјерен да ће у предстојећем времену тај број расти, због чега Градска и општинске управе морају и даље да раде на изградњи снажне и јединствене локалне заједнице у којој ће људи хтјети и имати потребне услове да живе, раде, вјенчавају се и, што је најважније, рађају дјецу и стварају себи дом.

ИЗВОРсрна
Претходни текстМУП Српске упозорава грађане: Превара путем лажних СМС у име Поште БиХ
Сљедећи текстДодик-Сорека: Српска подржава европски пут