Насловна Најновије Хаџиабдић: Идуће седмице очекују се утврђени изборни резултати

Хаџиабдић: Идуће седмице очекују се утврђени изборни резултати

92
0

Предсједник Централне изборне комисије БиХ Ирена Хаџиабдић изјавила је данас да су у току законом предвиђене процедуре и да се очекује да би Комисија идуће седмице требало да утврди резултате локалних избора за све изборне јединице за које је то могуће урадити.

Хаџиабдићева је на сједници ЦИК-а у Сарајеву навела да се у Главном центру за бројање завршава скенирање свих бирачких спискова, након чега слиједи скенирање примједби и записника.

– Примили смо доста приговора у вези са неправилностима на дан избора на бирачким мјестима, који су у првостепеној надлежности општинских, односно градских изборних комисија – додала је Хаџиабдићева.

Наводећи да ЦИК ових дана прима жалбе на одлуке општинских, односно градских изборних комисија, она је истакла да је све ово битно за било какву одлуку Комисије о евентуалној потреби поновног бројања по службеној дужности.

Хаџиабдићева је најавила да ће одлуке о евентуалном поновном бројању по службеној дужности бити разматране почетком наредне седмице, када се очекује да би ЦИК требало да утврди резултате за све изборне јединице у којима је то могуће утврдити.

– Неке ћемо морати накнадно утврдити, наравно, због одгађања избора – подсјетила је Хаџиабдићева.

Она је додала да је у Главни центар за бројање ЦИК-а стигао сав материјал из општина и градова који је требало да стигне и да је до сада избројано готово све што се тиче непотврђених гласачких листића, у одсуству, у дипломатско-конзуларним представништвима и путем мобилних тимова.

– Интензивно радимо на бројању гласова путем поште којих има верификованих више од 25.000, али то није 25.000 листића већ преко 50.000 јер је ријеч о општинским изборима – рекла је предсједник ЦИК-а.

Према њеним ријечима, у Главном центру тестира се поређење електронског и ручног бројања онако како је стизао материјал – најприје Мостар, јуче је завршен Нови Град, док ће за Приједор бити настављено када то не буде угрожавало редовне активности у Центру за бројање.

– Овдје се ради само о тестирању тог поређења, а не о стварној потреби поновног бројања или поновног скенирања, јер нису испуњени законски услови за то. Ово је више ствар теста, појединих фаза тог процеса који треба савладати да бисмо у будућности томе ефикасније приступили – објаснила је Хаџиабдићева.

На сједници ЦИК-а најављено је да се почетком наредне седмице очекује планирање расписивања локалних избора у Јабланици, која је недавно погођена елементарним непогодама.

Претходни текстДодик-Сорека: Српска подржава европски пут
Сљедећи текстНајава искључења струје у Источној Илиџи