Насловна Најновије Ћорић: Почела изградња објеката на дионици Рача-Бијељина

Ћорић: Почела изградња објеката на дионици Рача-Бијељина

69
0
Нема предаха на градилишту будућег ауто-пута Београд-Бањалука, на правцу од Раче до Бијељине, потврдио је ово вршилац дужности директора Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Недељко Ћорић, који је појаснио да се тренутно постављају шипови, те да се обављају други радови, предвиђени динамичким планом реализације овог пројекта.
 
– Тренутно се постављају шипови и обављају други радови, предвиђени динамичким планом реализације овог пројекта. Временске прилике иду на руку извођачу, тако да ће се радови интензивно одвијати током читаве грађевинске сезоне. На дионици дугој 20 километара, изводе се радови на другом слоју насипа, а започела је и изградња планираних путних објеката – додаје он.

Како наводи, временске прилике погодују условима, те да ће се наставити са интезивним радовима током читаве грађевинске сезоне.

– Ускоро се очекује и пуштање у саобраћај новоизграђеног моста преко ријеке Саве код Раче, који ће дионицу Рача-Бијељина повезати са ауто-путем преко Кузмина до Београда – навео је он.

Ћорић је нагласио да су представници ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ у сталном контакту са надлежнима у Србији, са којима договарају и дефинишу све појединости око изградње приступних путева, како би мост могао што прије бити у функцији, те да би се постојећи растеретио и спремио за обнову. Он је изразио наду да ће ускоро бити потписан споразум између Владе Републике Српске и Владе Србије, којим би ово важно питање било дефинисано.

– Захваљујући новом мосту и интегрисаном граничном прелазу, гужве на граници постаће прошлост, а саобраћај између Српске и Србије умногоме ће бити растерећен – додао је Ћорић.

Према његовим ријечима, упоредо са радовима на дионици Рача-Бијељина, интензивно се ради на припреми за почетак изградње дионице Бијељина-Брчко.

Сви имовинско-правни послови на будућој траси те дионице, потврдио је Ћорић, већином су ријешени, а представници изабраног извођача радова, односно кинеских компанија „China Overseas Engineering Group Co. Ltd.“ и „China Tiesiju Civil Engineering Group Co.“, недавно су и предсједника Републике Српске Милорада Додика информисали да су обезбједили финаснирање пројекта путем кредита кинеске банке.

– Кинески партнери недавно су боравили у Бањалуци, гдје су у разговору са Додиком потврдили своју спремност за реализацију овог пројекта и упознали га са процедурама, које претходе почетку радова. Ових дана очекујемо нове састанке са кинеским партнерима, на којима ћемо дефинисати динамику и процесе за почетак изградње дионице. Наша су очекивања да то буде почетком следеће године, те да извођач радова изградњу заврши прије рока – нагласио је Ћорић.

ИЗВОРртрс
Претходни текстХуманост путем броја 1401 до сада позвало преко 10,5 хиљада грађана
Сљедећи текстКовачевић: Прегласавање у Предсједништву приказ како политичко Сарајево замишља БиХ – Хрвата нема, а Срби се не питају ништа