Насловна Најновије Ковачевић: Прегласавање у Предсједништву приказ како политичко Сарајево замишља БиХ – Хрвата...

Ковачевић: Прегласавање у Предсједништву приказ како политичко Сарајево замишља БиХ – Хрвата нема, а Срби се не питају ништа

52
0

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић, истакао је за Срну, да је јучерашњи догађај у Предсједништву БиХ, када су два бошњачка члана прегласали српског члана Предсједништва, најдиректнији могући приказ на који начин политичко Сарајево види БиХ – тако да у њој Хрвата уопште нема, а да се Срби не питају апсолутно ништа.

„Оно што им морамо поручити јесте да од тога нема ништа и да од тога никада неће бити ништа. Оно што би они најприје морали да схвате јесте да БиХ може да постоји и може да опстане искључиво као дејтонска БиХ, у којој се поштује Устав, равноправност два ентитета и равноправност три конститутивна народа“, изјавио је Ковачевић.

Оно што забрињава, указао је он, осим тога што политичко Сарајево сматра да не требају ништа да питају ни Хрвате ни Србе у БиХ, јесте да они очигледно сматрају да не требају на исти такав начин ни да поштују Устав БиХ, који је јасно одредио шта су то надлежности БиХ – имовина то није, и исто тако јасно је одредио шта су то надлежности Предсједништва БиХ – имовина то, поново, апослутно није.

Radovan Kovačević: Slaven se izjasnio kao Bosanac i Hercegovac, a bio je i  Hrvat i Srbin

„Дакле, да би Предсједништво БиХ могло да разговара о имовини, за тако нешто би морало, како Устав каже, да постоји сагласност ентитета. С обзиром да те сагласности нема и никада је неће бити, ствари су потпуно јасне“, констатовао је Ковачевић.

Он је додао да је веома битно да се прокоментарише и та чињеница да су одређени људи из опозиције из Републике Српске, очигледно потпуно неупућени, поставили питање зашто Жељка Цвијановић није уложила вето.

„Вето није могуће уложити на питања која нису уопште у надлежности Предсједништва БиХ, а и оне ствари које јесу морају да се конкретно тичу спољне политике, да би било који од чланова Предсједништва могао да уложи вето, тако да ова ствар ће бити веома једноставно ријешена на Колегијуму Представничког и Дома народа у Парламентарној скупштини БиХ, јер ће веома једноставно бити закључено да је ријеч о питањима која нису у надлежности Предсједништва БиХ и нису у надлежности БиХ и њених институција, него у јасној и изричитој надлежности Републике Српске и ФБиХ“, закључио је Ковачевић.

ИЗВОРсрна, фото илустрација Предсједништво БиХ, Аваз
Претходни текстЋорић: Почела изградња објеката на дионици Рача-Бијељина
Сљедећи текстСутра сунчано и топло уз постепено наоблачење током дана