Насловна Најновије Сумњива набавка респиратора, буџет оштећен за више од четири милиона КМ

Сумњива набавка респиратора, буџет оштећен за више од четири милиона КМ

35
0

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ и Министарства унутрашњих послова Републике Српске претресају данас неколико локација у Бањалуци и приватне објекте в.д. директора Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Дејана Кустурића због сумње да је злоупотријебио службени положај приликом набавке респиратора и друге медицинске опреме за вријеме пандемије вируса корона, чиме је оштећен буџет Српске за више од четири милиона КМ.

Портпарол Републичког јавног тужилаштва Драгица Тојагић рекла је новинарима да је Кустурић осумњичен за набавку 165 респиратора од којих је вјештачењем утврђено да 85 није било за употребу.

„Према до сада прибављеним доказима, Тужилаштво је утврдило да постоје основи сумње да је директор ФЗО злоупотријебио службени положај и извршио јавну набавку респиратора и медицинске опреме, а да није претходно утврдио техничку спецификацију, врсту, вриједност и количину медицинске опреме“, рекла је Тојагићева.

Она је навела да припадници Сипе и МУП-а Републике Српске претресају и просторије фирме „Медиетик“, као и приватне објекте бившег директора ове фирме с циљем прибављања додатних доказа.

Тојагићева је истакла да је Кустуирић закључивањем уговора, а потом и анекса уговора, од фирме „Медиетик“ набавио респираторе од којих 85 није било за употребу за пацијенте, а на овај начин предузеће је остварило приход од око 12 милиона КМ.

„Још се претресају објекти, активности би могле потрајати до краја дана, те би више информација могло бити доступно сутра“, рекла је Тојагићева.

ИЗВОРртрс
Претходни текст„Кустурић није ухапшен, али ће бити саслушан“, Настављају се „чешљати“ уговори о респираторима и њиховом транспорту
Сљедећи текстДодик: Успјешан разговор са Алијевим о економској сарадњи; Договорена и посјета Азербејџану