Насловна Најновије Амиџић: Суштина закона да они који нису ријешили стамбено питање то сада...

Амиџић: Суштина закона да они који нису ријешили стамбено питање то сада ураде

123
0
Суштина измјена Закона о ПДВ-у којим се омогућава поврат пореза на куповину прве некретнине није у томе ко је предложио закон, већ да они који до сада нису успјели да ријеше своје стамбено питање то сада ураде, рекао је данас министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић.

Амиџић је нагласио да се не смије дозволити да тржиште некретнина у БиХ замрзне, додајући да сви појединци који су у процесу куповине стана или се одлучују за куповину немају ниједну препреку да то не учине у овом моменту.

Он је појаснио да ће на такав начин ријешити некретнину коју су већ нашли и избјећи да не дође до расте цијена некретнина до момента кад овај закон ступи на снагу, јер има још једно читање у Представничком дому, два читања у Дому народа и сама имплементација кроз Управу за индиректно опоразивање ће тражити одређено вријеме.

Уколико неко има потписан нотарски уговор или предуговор, или жели да их потпише, Амиџић је рекао да то може слободно да учини, јер му се неће ускратити право да изврши поврат ПДВ-а на прву некретнину, која је за њега прва, до усвајања измјена закона.

– То што сте потписали нотарски уговор или предуговор, ако је то тражила банка да би могла да упише хипотеку, није доказ власништва. Тек кад се упишете у земљишне књиге, онда имате конститутивност власништва и тек по упису у јавне евиденције ви сте власник некретнине и онда немате могућност да конзумирате право – рекао је Амиџић.

Он је подсјетио да се ова идеја јавила на „Јахорина бизнис форуму“ 2023. године када се предсједник Републике Српске Милорад Додик увјерио у позитивне праксе Србије, те да се од тада ради на реализацији ове идеје, што не значи и да неки други лидер у БиХ сутра неће покренути другу иницијативу.

Према његовим ријечима, новоградња и куповина станова при спровођењу овог закона неће бити никакав проблем због тога што онај ко купује стан добија рачун на основу којег је држави јасно који дио ПДВ-а треба да врати, док је код кућа та ситуација другачија, јер многи желе самостално да изграде стамбени објекат за који сами себи не могу издати фактуру.

Интенција предлагача је, каже, да се кроз подзаконске акте покуша пронаћи рјешење како би они који самостално праве објекте могли вратити ПДВ.

Говорећи о јучерашњој расправи о овом законском приједлогу у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Амиџић је рекао да га је изненадила дискусија појединих опозиционих посланика који су прибјегли популизму предлажући више ослобађања од плаћања ПДВ-а.

Указао је на чињеницу да при смањењу прихода ентитетима и заједничким институцијама, то иде на трошак некога другог.

– Ако ви хоћете да укинемо порезе на све, лијекове, храну и тако даље, онда истовремено треба да кажете да морамо да отпустимо 15 одсто људи у институцијама, смањимо пензије за 15 одсто, одустанемо од одређених инвестиције које подразумијевају изградњу путне инфраструктуре и тако даље – нагласио је Амиџић.

Он је додао они који се баве популизмом не желе да овај закон прође.

Појаснио је да ће кроз подзаконске акте бити дефинисано да онај ко искористи право на поврат ПДВ-а неће бити у могућности да прометује ту некретнину у року од 10 година, наводећи да овај законски приједлог није измишљен како би неко зарадио, већ да би појединци који стварно имају потребу да ријеше своје стамбено питање то и урадили.

 
 
Претходни текстЕмисија „Пулс града“, 23.10.2024. (Видео)
Сљедећи текстЗавршен претрес у ФЗО, Кустурић није ухапшен