Насловна Најновије Завршен претрес у ФЗО, Кустурић није ухапшен

Завршен претрес у ФЗО, Кустурић није ухапшен

74
0

Полицијски службеници СИПА и МУП-а Републике Српске прије неколико тренутака завршили су претрес службених просторија Фонда здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске у оквиру акције ”Луна”.

Након претреса в.д. директор ФЗО Дејан Кустурић није лишен слободе, нити спроведен на саслушање у тужилаштво, иако је читав дан провео са истражиоцима.

Претреси у ФЗО спроведени су по налогу Републичког јавног тужилаштва у циљу прибављања доказа у истрази која се против Кустурића води због постојања основа сумње да је починио кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлашћења, а у вези са поступцима јавних набавки респиратора и друге медицинске опреме за вријеме пандемије корона вируса. Осим ФЗО претресена је Кустурићева приватна имовина, просторије ”Медиетика”, те њеног бившег директора.

”Према до сада прибављеним доказима тужилаштво је утврдило да постоје основи сумње да је в.д. директора ФЗО, користећи околности проглашења пандемије корона вируса, искористио свој службени положај и овлашћење вршиоца дужности директора, те провео јавну набавку респиратора и медицинске опреме за понуђачем ”Медиетик”, без претходно утврђене техничке спецификације, количине респиратора као и вриједности истих”, саопштило је раније Републичко тужилаштво.

Додали су да је током истраге утврђено да је од ”Медиетика” закључењен уговора, те каснијим анексима уговора ФЗО набавио 165 респиратора.

”Респиратори су испоручени здравственим установама у Републици Српској, од којих 85 респиратора никада није употријебљено јер је утврђено да исти нису погодни за употребу код пацијената. Набавком респиратора и медицинске опреме фирма ”Медиетик” остварила је приход у висини од око 12 милиона КМ, док је буџет Републике Српске оштећен за више од 4 милиона КМ”, наведено је у саопштењу тужилаштва.

Према доступним информацијама уговоре са ФЗО закључио је некадашњи директор ”Медиетика” Жељко Бабић и набављено је 165 респиратора по цијени од 12,9 милиона марака. Радило се о 85 преносивих респиратора са припадајућим колицима ”ЈX100” по цијени од 49.500 КМ без ПДВ-а (4.207.500 КМ), 30 респиратора пнеуматски електрични „Boaray 5000 D“ по цијени од 66.700 КМ без ПДВ-а (2.001.000 КМ) и 50 вентилатора за интензивну његу „VG70” по цијени од 134.455,12 КМ без ПДВ-а (6.722.756).

ИЗВОРатв
Претходни текстАмиџић: Суштина закона да они који нису ријешили стамбено питање то сада ураде