Насловна Најновије Прије 33 године почео процес стварања Републике Српске

Прије 33 године почео процес стварања Републике Српске

65
0

Народна скупштина Републике Српске основана је на данашњи дан 1991. године у Сарајеву, чиме је почео процес конституисања Републике Српске.

Одлуку о оснивању Скупштине српског народа у БиХ, донијели су посланици изабрани на изборима у јесен 1990. године, саопштено је из парламента Српске.

Посланици Народне скупштине Републике Српске, 9. јануара 1992. године усвојили су Декларацију о проглашењу Републике Српског Народа Босне и Херцеговине.

Овај дан се у Републици Српској обиљежава као Дан Републике.

Народна скупштина 28. фебруара 1992. године донијела је Устав Републике Српске и Уставни закон за његово спровођење, чиме је формалноправно настао државно-правни субјективитет српског народа.

Непосредно након избијања грађанског рата, сједиште Скупштине измјештено је у Пале. Од 1998. године сједиште Народне скупштине Републике Српске је у Бањалуци.

Kako je Republika Srpska dobila naziv?

Састав Народне скупштине Републике Српске чине 83 народна посланика изабрана на непосредним парламентарним изборима.

Први послијератни избори одржани су 1996. године. До тада, Скупштину су чинили посланици који су били изабрани на првим вишестраначким изборима у БиХ 1990. године, као посланици тадашње Скупштине Социјалистичке републике БиХ.

До 2002. године народни посланици бирани су на мандат у трајању од двије године, а од 2002. године посланици се бирају на четворогодишњи мандат.

Први предсједник Народне скупштине Републике Српске био је Момчило Крајишник у периоду од 25. октобра 1991. године до 1996. године.

На Првој конститутивној сједници Другог сазива, одржаној 19. октобра 1996. године, за предсједника Народне скупштине Републике Српске изабран је Драган Калинић, који је поново изабран на чело парламента у Трећем скупштинском сазиву 12. јануара 1998. године.

Калинић: Не поновио се никада никоме неко као Педи Ешдаун - Glas Srpske

Народна скупштина, на сједници одржаној 15. и 16. јуна 1998. године, донијела је Одлуку о разрјешењу предсједника Народне скупштине Републике Српске Драгана Калинића, а на истој сједници за предсједника парламента изабран је Петар Ђокић.

Четврти сазив парламента конституисан је након избора 1998. године, а за предсједника Народне скупштине Републике Српске, на конститутивној сједници, одржаној 4. новембра 1998. године, поново је изабран Петар Ђокић.

За предсједника Народне скупштине Републике Српске, на сједници одржаној 16. децембра 2000. године, изабран је Драган Калинић. Он је са ове позиције смијењен 29. јуна 2004. године одлуком високог представника под оптужбом „да помаже хашким оптуженицима“.

Након смјене Драгана Калинића за предсједника парламента изабран је Душан Стојичић на сједници Народне скупштине одржаној 20. јула 2004. године.

На сједници одржаној 28. фебруара 2006. године за предсједника Народне скупштине Републике Српске изабран је Игор Радојичић, који је за предсједника парламента Српске изабран и у мандату Осмог скупштинског сазива, на сједници одржаној 15. новембра 2010. године.

На изборима 2014. године изабран је Девети сазив Народне скупштине, а на конститутивној сједници, одржаној 24. новембра 2014. године, за предсједника Народне скупштине Републике Српске изабран је Недељко Чубриловић.

Чубриловић је изабран за предсједника Народне скупштине Републике Српске и у њеном Десетом сазиву, на сједници одржаној 19. новембра 2018. године.

Актуелни предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић на чело парламента изабран је на конститутивној сједници 11. сазива одржаној 15. новембра 2022. године.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстСрпска богатија за 26 беба
Сљедећи текстСарајево: Мушкарац рањен у пуцњави