Насловна Најновије Додик на Самиту БРИКС-а

Додик на Самиту БРИКС-а

62
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, у Казању присуствује Самиту шефова држава БРИКС-а, који се данас завршава.

Овај велики спољнополитички догађај окупио је политичке представнике 36 земаља, међу којима је и делегација Републике Српске, коју предводи предсједник Додик.

За лидере и учеснике синоћ је руски предсједник Владимири Путин приредио пријем, којем је присуствовао и Додик.

Том приликом предсједник Српске имао је сусрете са многим званицама, а ову прилику искористио је и да се састане са министром иностраних послова Русије Сергејем Лавровом и генералним секретаром УН Антонијом Гутересом.

Dodik sa Lavrovom i Guteresom na svečanom prijemu u Kazanju - Dešavanja u Bijeljini

Додик је раније најавио да ће се на овом самиту састати са предсједником Русије Владимиром Путином.

У Декларацији коју су јуче усвојили лидери БРИКС-а, обећали су да ће предузети одлучне кораке на сузбијању ширења терористичке идеологије и радикализације и јачању практичне сарадње у борби против тероризма.

Истакнуто је да су посвећене борби против незаконитих финансијских токова, укључујући кориштење криптовалута у илегалне и терористичке сврхе, прање новца и корупцију.

Такође, оштро се противе и осуђују праксу једностраних политички мотивисаних санкција које подривају развој других земаља.

У делегацији Републике Српске су и министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир, шеф Представништва Републике Српске у Руској Федерацији Душко Перовић, те савјетник предсједника Српске Бранислав Окука.

BRIKS je nada u pravedniji svijet | 369 Portal

Групацију БРИКС-а тренутно чини 10 земаља – Русија, Кина, Индија, Бразил, Јужна Африка, Иран, Египат, Етиопија, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати, а жељу за чланство исказао је још одређени број земаља.

Удио земаља БРИКС-а у свјетској економији премашује показатеље Г7 – групе од седам најразвијенијих земаља и тај удио наставља са растом.

ИЗВОРсрна, фото instagram.com/mdodik.official
Претходни текстФон дер Лајенова започиње посјету БиХ
Сљедећи текстИсточно Ново Сарајево: Расписан конкурс за додјелу студентских стипендија