Насловна Најновије Додик: Запад резервисао Балкан за своје циљеве

Додик: Запад резервисао Балкан за своје циљеве

55
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је да Запад резервисао Балкан за своје циљеве и да западне силе врше притисак на Српску јер желе да их други слушају, а не да иступају у својству партнера, али да он не одустаје од својих политичких принципа и представљања српског народа који га је изабрао.

– Не могу одустати од својих политичких принципа. Сматрам себе предсједником Републике Српске, демократски изабраним од народа. Морам да представљам српски народ који ме је изабрао, а не да се повинујем неким западним владама – рекао је предсједник Српске за руску агенцију Тас.

Он је нагласио да је Запад одавно престао да му пријети јер знају његов став, али да су му увели многе санкције и учинили све да му закомпликују живот.

– Ми смо на специфичној локацији, на Балкану, гдје су западне силе, рекло би се, резервисале ово мјесто да би утицале на нас – навео је Додик.

Одговарајући на питање новинара да ли је могућа нека врста обојене револуције у БиХ с обзиром на то да се Запад, на челу са САД често мијеша у послове земаља које сматра незгодним или неисплативим, Додик је рекао да они то константно покушавају, али да нема шансе да се у Републици Српској изведе обојена револуција.

Он је навео да је циљ таквих дешавања да буде склоњен демократски изабрани лидер са позиције и унесен хаос у друштво, да је и раније било таквих безуспјешних покушаја, али да народ то препознаје.

– Што се тиче другог дијела БиХ, ту нема потребе, јер они већ слушају страну Америке и Запада – указао је предсједник Српске.

Он је рекао да су из више извора провјерене пријетње које је добио, да не страхује за свој живот, али да је рационалан и да не треба искључити такве покушаје.

– Узимајући у обзир ова упозорења, покушавамо, могло би се рећи, да преваспитамо наше службе безбједности и повећамо мјере ове врсте – додао је Додик.

Додик, који је недавно у Казању присуствовао Самиту шефова држава БРИКС, истакао је да је сврха самита БРИКС-а прије свега борба за мир и да је захвалан што је присуствовао таквом глобалном догађају.

– Ово је борба за људе, државе и нације заснована на поштовању суверенитета сваког и без мијешања у унутрашње ствари – навео је предсједник Српске.

Говорећи о могућим директним летовима из Русије за Бањалуку, Додик је рекао да је то стара идеја, да с обзиром на све актуелне догађаје у свијету, постоје одређене потешкоће у реализацији, али да Српска не одустаје од тога.

У вези са отклањањем сметњи у платном промету између Русије и Републике Српске, Додик је рекао да је то тренутно тешко провести, али да ће се свакако тражити могућности за то.

Он је нагласио да је Запад у БиХ успоставио систем кореспондентских банака, тако да сав новац који у неком тренутку уђе или изађе из БиХ иде преко западних банака, попут Дојче банке или неких других.

– Ово је нека врста занимања. Ово је такође порука да је на њима како ћемо финансијски комуницирати са свијетом. То ствара велики проблем за наше функционисање. Ако се појави било какво питање или спор, питамо. Кога да питам, коме да се жалим? На примјер, Запад је блокирао 390 милијарди од Русије, што је, наравно, велика сума за Русију и значајна за нас – рекао је Додик.

Предсједник Српске је поновио да БиХ, захваљујући Републици Српској није увела санкције Русији, те поручио да Српска и БиХ неће уводити визни режим са Русијом све док је Милорад Додик на власти.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОдржан први дан Европа Опена за сениоре
Сљедећи текстГујон објавио мапу 81 етнички мотивисаног физичког напада на Србе