Насловна Најновије Филм „Гаравице“ преведен на пет језика

Филм „Гаравице“ преведен на пет језика

39
0

Документарни филм „Гаравице“ о једном од највећих стратишта српског народа у Другом свјетском рату доступан је већ седам дана на Јутјубу на српском и преводима на енглески, руски, грчки, њемачки и кинески језик, а за то вријеме достигао је више од 70.000 прегледа.

Аутор филма Драган Радовић изјавио је за Срну да је превод овог филма, који је због деликатних свједочења, специфичног изговора и термина свједока био веома изазован, урадио Језички центар „Ин“ са Пала и нагласио да ће ускоро бити завршени и преводи на италијански, француски и шпански, што ће свакако допринијети да истина о стравичном усташком злочину над Србима бихаћког краја, који је деценијама прећуткиван, доспије у свијет.

– Према статистикама Јутјуба, више од 4.000 прегледа долази уз титлове на енглеском језику, 1.500 прегледа уз титлове на њемачком језику, а затим по 100 прегледа на кинеском и руском језику. С обзиром на то да је приступ `Јутјубу` блокиран у Русији, филм ће ускоро бити доступан и на другим платформама – рекао је Радовић.

Највећа гледаност по градовима је у Београду, гдје је филм забиљежио 14.000 прегледа, слиједи Бањалука са 6.000, Подгорица са 5.500, Нови Сад са 3.000, Бихаћ 2.000 и Загреб са 1.000 прегледа.

– Више од 10.000 прегледа досеже путем апликација за размјену порука Вајбер, Воцап и Телеграм, што показује да је заинтересованост за оваквим филмовима велика јер гледаоци шаљу линк за преглед филма својим пријатељима. То се може видјети и по статистици гледаности на страним језицима, јер се много гледалаца ангажовало да филм погледају и странци – навео је Радовић.

Он је најавио да ће у току наредне године бити објављени зборници архивских докумената о страдању српског народа на простору бихаћког краја.

– Осим тога, у припреми су и документарне емисије са комплетним свједочењима, која нису могла бити приказана у филму. Поједини свједоци у току интервјуа за документарни филм Гаравице говорили су и дуже од два сата – указао је Радовић.

Документарни филм „Гаравице“ у продукцији Фондације „Заборављени коријени“, чији је Радовић оснивач и предсједник, премијерно је приказан 23. октобра у Културном центру Бански двор у Бањалуци.

До данас је одржано 45 пројекција у Републици Српској и Србији, као и једна у Холандији, у Ротердаму.

Филм су емитовали Радио-телевизија Републике Српске, Алтернативна телевизија, а ускоро се очекује емитовање и на БН телевизији.

Заједно са филмом, Фондација „Заборављени коријени“ објавила је лани и историјски роман „Корана ко рана“ о страдању српског народа на простору бихаћког краја и јужног Кордуна током Другог свјетског аутора Драгана Гргића, а који су тадашње власти забраниле 1961. године.

– Од првог издања 2023. године до данас продато је и поклоњено више од 4.000 примјерака, што је заиста изузетно – рекао је Радовић.

„Заборављени коријени“ раде на припремама за нове зборнике, на новим издањима досад објављених зборника докумената „Стари Брод“ и „Занесовићи“ /страдање Срба током Другог свјетског рата у Бугојну, Купресу, Доњем и Горњем Вакуфу/, као и на документарном филму „Стари и Нови Брод“, гдје се као проблем појавило то што су поједини свједоци пристали, па одустали да говоре пред камерама.

Претходни текстАустрија: Након убиства градоначелника нападач убио још једну особу
Сљедећи текстОдржан 10. Међународни турнир „Зворник опен 2024“