Насловна Вијести Источно Сарајево Aпелационо вијеће ослободило Малка Коромана

Aпелационо вијеће ослободило Малка Коромана

166
0

Апелационо вијеће Суда БиХ, правоснажно је ослободило Малка Kоромана оптужбе за кривично дјело злочин против човјечности, потврдио је Срни његов адвокат Мухидин Kапо.

„У овом предмету одбијена је жалба Тужилаштва БиХ на првостепену пресуду Суда БиХ, којом је Kороман у јануару ослобођен оптужби за незаконито затварање бошњачких цивила у Станици јавне безбједности /СЈБ/ и фискултурној сали на Палама од априла до септембра 1992. године“, рекао је Kапо.

Тада је предсједавајућа Судског вијећа Медиха Пашић, у образложењу ослобађајуће пресуде навела, да није успостављена узрочно-посљедична веза између Kоромана као начелника и незаконитог затварања цивила, као ни да је омогућавао припадницима војске да доводе цивиле.

Она је додала да тврдње Тужилаштва о одговорности Kоромана остају на нивоу претпоставке.

Вијеће је тада закључило да није доказано да је СЈБ имала своју специјалну јединицу полиције чији би припадници били подређени Kороману.

Пашићева је напоменула да су материјални докази о томе мањкави.

Она се осврнула на свједочења о специјалној јединици чији су припадници носили војне униформе, те индицијама да су били под надлежношћу Центра служби безбједности.

За Вијеће, навела је Пашићева, није спорно да су постојали објекти у које су цивили незаконито затварани, те да је код неких наступила смрт, али да Тужилаштво није ван разумне сумње доказало да је Kороман организовао, наредио, помагао и подржавао незаконита поступања.

Вијеће је утврдило да нема довољно доказа ни да је Kороман учествовао у нападу на цивиле у више насеља на подручју Пала 27. маја 1992. године, када је у Хреновици издвојено 35 мушкараца и одведено у фискултурну салу.

Kороману су укинуте мјере забране, а трошкови суђења падају на терет буџетских средстава.

Он је у новембру 2019. године оптужен за злочин против човјечности, а суђење је почело 13. јануара 2020.

ИЗВОРсрна, фото Катера
Претходни текстЦентру за руске студије уручена донација од 100 књига
Сљедећи текстСтигла потврда: Гутовић у Славији