Насловна Магазин Занимљивости Агата Кристи – најпознатији аутор крими-романа

Агата Кристи – најпознатији аутор крими-романа

260
0

Енглеска књижевница Агата Кристи /1890-1976/, један од најпознатијих писаца детективских романа свих времена, умрла је 12. јануара 1976. године.

Њени начитанији романи су: „Убиство Роџера Ајкрофта“, „Леш у саркофагу“, „Убиство у `Оријент експресу`“, „Десет малих црнаца“, „Вашар злочина“, „Карипска загонетка“, „Никотин“, „Тајна замка Чимниз“, „Тајна седам бројчаника“, „Отворених карата“, „Убиство у Месопотамији“ и „Мишоловка“.

Агату Кристи називају „краљицом злочина“.

Током своје књижевне каријере, дуге више од пола вијека, написала је 79 књига /од којих су 66 криминалистички романи/ и више збирки кратких прича, које су продате у више од двије милијарде примерака широм свијета и преведене на више од 50 језика.

Према Гинисовој књизи рекорда, Агата Кристи је најпродаванији аутор свих времена. Забиљежено је да су једино Библија и Шекспирова дјела имала већу продају од њених романа.

Њена драма „Мишоловка“ имала је више од 25.000 извођења на сцени.

Агата Кристи је 2013. године проглашена за најбољег писца детективских прича, а роман „Убиство Роџера Ајкрофта“ за најбољи криминалистички роман свих времена.

У част својих књижевних дијела, именована је 1956. за команданта Реда Британске империје, а сљедеће године је постала предсједник „Клуба детектива“.

Агата Кристи умрла је 1976. у 86. години.

Претходни текстСоколац: Пливање за Часни крст на ријеци Каљини
Сљедећи текстВулин: Арогантно Сарајево би сад да учи и Русе и Кинезе шта да раде