Насловна Магазин Спорт Александар Шурлан побједник је дводневног „Хуко Хуко купа“ у Фочи

Александар Шурлан побједник је дводневног „Хуко Хуко купа“ у Фочи

215
0

Бањалучанин Александар Шурлан, који је једини успио да „превари краљицу дринских дубина“, побједник је дводневног „Хуко Хуко купа“ у Фочи, такмичења. у лову на младиће на Дрини.
За разлику од прошлогодишњег такмичења, када је било седам улова, ове године је другог дана такмичења само један младић извучен из Дрине и одмах након мерења враћен у воду.

Рибарски дио спасио је Александар Шурлан, члан Удружења спортских риболоваца „Бањалука“, који је на дијелу потока око четири километра низводно од Фоче ухватио младића дугог 58 центиметара.

„Срећа, ништа више, ко каже да нешто друго није у реду. Од 50 људи кога ухвати, нема сазнања, то је срећа, тренутак, она је била ту у том тренутку, нашао сам се у правом положају и то је. то“, каже победник.

Он је додао да се риба уловила, како се прича за младића, после његових 1.000 бацања.

„Лагано сам га извукао, није било проблема. Ухватио сам га на мамац хулера, од једног је нашег бањалучког мајстора коме поздрављам и честитам на изради“, рекао је Шурлан.

Овај риболовац је претходних година долазио на „Хуко Хуко куп”, имао је улове, али се први пут нашао на постољу.

Шурлан иде и на пецање у Фочу поред „Хуко Хуко купа“, што је један од основних циљева овог такмичења у организацији овдашњег Спортско-риболовног друштва „Младица“.

“Кад почнете да долазите на такмичења, дружите се, онда они позвати вас у госте и будите веома љубазни. Фоча и фочански крај су, по мени, по природи најљепши, не само Дрина, ту има много ријека“, рекао је бањалучки риболовац.

За прво мјесто Шурлан је награђен са риболовном опремом у вриједности од 600 КМ и новчаном наградом од 300 КМ.

Извлачењем такмичарских бројева са шешира одлучено је да вредне робно-новчане награде за друго и треће место добију и Небојша Јоковић из Чачка и Младен Савовић из Прибоја.

Дрина је оба дана била изузетно бистра, а рибари кажу да је ова околност донекле отежавала лов, јер је у то време веома тешко преварити младића.

„За сваки пецање потребна је срећа и мало знања. Свиђа ми се овде, први пут се такмичим, река је веома лепа и вероватно ћу долазити чешће“, рекао је Јоковић, који је освојио друго место.

Секретар Спортско-риболовног друштва „Младица“ Владимир Тривун каже да је водостај првог дана био мало неповољнији због рада Хидроелектране „Мратиње“ на реци Пиви, а да су услови били повољнији на. другог дана и водостај није варирао.

Од када је ово такмичење обновљено 2017. године, у Фочи је све више риболоваца који долазе из других мјеста, не само из БиХ, већ и из земаља у окружењу.

„Прошле године смо имали рибаре из иностранства и бивше Југославије, углавном из Србије и Црне Горе, и из БиХ, наравно. Људи долазе са месечним, недељним, дневним дозволама, задовољни смо одзивом и углавном сви одлазе, ако не са екстра улов, али свакако уз лепе успомене на природу и реку Дрину, њена бистрина је фасцинантна за све риболовце“, истиче Тривун.

Он додаје да газдују са 17 река, потока и потока, да се труде да очувају рибљи фонд, јер имају и рибозаштитну службу и да сваке године порибљавају реке према својим могућностима и уз помоћ „Хидроелектране на Дрини“ из Вишеграда, из њиховог програма ревитализације Дрине и њених притока.

На такмичењу је учествовало више од 40 риболоваца из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, а били су и најмлађи такмичар, тринаестогодишњи Алекса Машић и најстарији шездесетпетогодишњи Војо Мојовић, обојица из Фоче. награђени.

Власенички такмичари добили су награду за „пецање из кафане“.

„Хуко хуко куп Фоча 2021“ требало је да се одржи у децембру, било је пријављених 100 учесника, али је због неповољних хидролошких прилика померен за крај ловне сезоне, а од 1. фебруара до 1. септембра је сезона лова на ову врсту рибе. / крај / ај / суб / фотографија

ИЗВОРСрна
Претходни текстПалмер: Добра основа за наставак разговора
Сљедећи текстЗашто српске жртве из Сарајева деценијама чекају правду