Насловна Вијести Аустралија депортује Ђоковића; Подршка српском тенисеру стиже са свих страна

Аустралија депортује Ђоковића; Подршка српском тенисеру стиже са свих страна

159
0

Српски тенисер Новак Шоковић изгубио је правну битку са аустралијским властима и неће моћи да учествује на првом гренд слему сезоне, гдје је требао да брани титулу освојену прошле године.

Након десетак дана правне битке, Федерални суд је донио је коначну одлуку. Новак Ђоковић мора да напусти Аустралију и на ову одлуку српски тенисер неће имати право жалбе, а одлука трочланог судског вијећа била је једногласна.

Ђоковић ће бити подвргнут и трогодишњој забрани уласка у Аустралију, али постоји могућност да за то добије изузеће.

Такође, Новак ће морати да плати и трошкове судског процеса у износу од 500.000 долара.

Одмах након одлуке суда огласио се и министар за имиграцију Алекс Хоук, који је и укинуо Новакову визу. Поздравио је данашњу једногласну одлуку трочланог судског вијећа.

– Снажна политика заштите граница Аустралије, очувала нас је током пандемије, што је резултирало једном од најнижих стопа смртности, најјачим економским опоравком и највишим стопама вакцинације у свијету. Снажна политика заштите граница такође је од суштинског значаја за очување друштвене кохезије Аустралије, која наставља да јача упркос пандемији – изјавио је Хоук.

Након одлуке суда на друштвеним мрежама огласио се и најбољи тенисер свијета, који је изразио жал што неће моћи наступити на првом грен слему сезоне.

– Изузетно сам разочаран одлуком суда да одбије моју апликацију за судским виђењем одлуке министра да откаже моју визу, што значи да не могу да останем у Аустралији и учествујем на Аустралијан опену. Поштујем одлуку суда и сарађиваћу са релевантним властима у смислу моје депортације из земље. Није ми пријатно што је фокус протеклих недеља био на мени и надам се да ћемо се сви сада концентрисати на игру и турнир који волим – поручио је Ђоковић.

Некадашњи селектор српске репрезентације Горан Бубањ истакао је да одлука аустралијског суда нема везе са спортом и да ће овај догађај оставити траг на Аустралијен опен.

Српски тенисер тако неће моћи да брани титулу на Аустралијан опену, а одлуком организатора његово мјесто у првом колу заузеће Италијан Салваторе Карузо, који ће сутра играти против Миомира Кецмановића.

Након саопштавања одлуке Федералног суда Аустралије, услиједила су бројна реаговања.

Српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, Ђоковићу је у отвореном писму поручио да је он понос нације и да ће народ Републике Српске увијек бити уз њега.

Предсједник Србије, Александар Вучић, поручио је да је Аустралија, ускраћивањем визе Ђоковићу, понизила себе, а не њега.

С друге стране, аустралијски премијер Скот Морисон, задовољан је одлуком суда, за коју каже да је донесена ради здравља, безбједности и реда и да је све урађено у јавном интересу.

Српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, оцијенио је да су дешавања у посљедњих десетак дана, од тренутка Ђоковићевог уласка у Аустралију ради учешћа на турниру Аустралијан опен, срамота за институције и појединце државе Аустралије и све оне који подржавају њихово сраман став и понашање.

Нема дилеме да је ријеч о политичкој одлуци и да се добрим дијелом пуно тога у срамног дешавало у Аустралији јер си Србин поручио је Додик Ђоковићу и истакао да је његова жртва, спортска и лична, и његова постојаност и вјерност себи, одржана у трајању цијелог срамног и монтираног процеса, сада још сјајнија и значајнија.

– Ми у Републици Српској, навикли на ускраћивања права сваке врсте, навикли на разне насртаје на идентитет, на све могуће нападе и етикетирања најпогрднијим именима, у твојој појави и начину на који су поручио свијету ко си и одакле си, одједном смо постали важни, опет бескрајно поносни и убијеђени да је само Србин могао отићи тако далеко и високо, уз помоћ властитог труда, одлучности, вјере и сна. И тако ће, Ноле, остати заувијек! – рекао је Додик.

Аустралија мисли да је понизила Новака Ђоковића, а понизила је себе, поручио је предсједник Србије Александар Вучић. Нагласио је да они који су одлучивали нису имали никаквих принципа, него су Ђоковића 11 дана малтретирали, поручивши да је само суђење била фарса са гомилом лажи.

– Да су рекли да вакцинисани не могу да дођу, он не би ни дошао, али у Орвеловским представама све је могуће – рекао је Вучић.

Скот Морисон, премијер Аустралије, поздравио је одлуку да границе буду јаке и да Аустралијанци буду безбједни. Истакао је да су Аустралијанци поднијели много жртава током ове пандемије и с правом очекују да ће резултат тих жртвовања бити заштићен

– Захваљујем Суду на њиховој брзој пажњи на ова питања и на стрпљењу свих укључених, док смо радили на рјешавању овог питања. Сада је вријеме да наставимо са Аустралијан опеном и да се вратимо уживању у тенису током љета – рекао је Морисон.

Јаке границе фундаменталне су за аустралијски начин живота, као и владавина закона, закључио је Морисон.

АТП тур, организација која окупља свјетске професионалне играче тениса, саопштила је да је поништавањем аустралијске визе Новаку Ђоковићу окончана серија догађаја који су за жаљење, уз поруку да се одлуке правних органа када је ријеч о јавном здрављу, морају поштовати.

ИЗВОРртрс
Претходни текстУ Сарајеву ваздух нездрав
Сљедећи текстУ припреми други дио књиге „Рођени да вјечно живе“