Насловна Вијести Република Српска Бакалар: Општи избори ће бити одржани у октобру

Бакалар: Општи избори ће бити одржани у октобру

93
0

Предсједник Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Жељко Бакалар рекао је Срни да, без обзира на исход преговора о измјенама Изборног закона БиХ, нема сметњи за организацију општих избора ове године и да ће они у октобру бити одржани.

– Нема уставних и законских сметњи за организацију општих избора и спровођење изборних резултата након избора ове године. Ми немамо претјеране потребе да заузимамо став за организацију избора, јер је врло јасно и прецизно дефинисано законом и избора мора бити – рекао је Бакалар након пропалих преговора о измјенама Изборног закона у Неуму.

Бакалар је појаснио да су избори по закону у изборној години и да се организују у октобру, те да се морају расписати најкасније 150 дана прије дана избора.

– По том аспекту ми ћемо поступати у складу са законом. Ако дође до измјена Изборног закона којим ће се ти рокови и термини преиначити, онда може бити измјена. Пошто је очито да нема говора о томе, ми ћемо поступати по Закону који је на снази – поручио је Бакалар.

Осврћући се на буџетска средства која су неопходна за одржавање избора, Бакалар је открио да ЦИК и даљњ нема никакав одговор од Министарства финансија у Савјету министара.

– Ми смо послали кориговани оперативни и динамички план гдје смо тражили исте износе средстава уз одређену техничку корекцију самог захтјева и још увијек чекамо одговор, одобрење или неодобрење Министарства финансија да нам се са програма посебне намјене кроз одлуку о привременом финансирању одобре средства и за организацију избор – нагласио је Бакалар.

Он је истакао да ће се ЦИК прилагодити ономе што добију у одговору.

Бакалар је подсјетио да ЦИК тражи четвртину средстава у односу на буџет од 2020. године.

– За први квартал за организацију избора износила би средства од милион и педесет четири и по хиљаде марака, а укупно је у 2020. годину за изборе одобрено 4.227. 000 марака.Кроз ту одлуку о привременом финансирању ми тумачимо да можемо добити, ако нам Министарство одобри, четвртину тих средстава – рекао је Бакалар.

Он је напоменуо да су и представници међународне заједнице и њихови правни тимови истог мишљења и да су послали допис према предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији и министру финансија Вјекославу Беванди.

– Траже да се одобри наш кориговани динамички план. Како ће министарство одговорити на тај допис, још увијек не знамо – нагласио је Бакалар.

На питање шта ће се десити уколико та средства не буду одобрена, Бакалар је одговорио да се онда мора чекати усвајање буџета.

– Врло јасно је да се избори финансирају из буџета институција БиХ. Ово би било само крпљење, јер кроз ову четвртину средстава ми бисмо могли да спроведемо дио активности у првом кварталу, али бисмо могли несметано да склапамо неке уговоре по питању јавних набавки користећи та средства. Чекамо одговор ресорног министарства па ћемо видјети – каже Бакалар.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСокочанин ухапшен због наношења тјелесних повреда суграђанину
Сљедећи текстУдружење жена Викторија Пале (ВИДЕО), прилог РТВИС, 31.01.2022.године