Насловна Вијести Источно Сарајево Центар за социјални рад Источна Илиџа: Лани 16 малољетника са друштвено-неприхватљивим понашањем

Центар за социјални рад Источна Илиџа: Лани 16 малољетника са друштвено-неприхватљивим понашањем

221
0

Центар за социјални рад Источна Илиџа примио је у прошлој години 16 предмета који су се односили на малољетну дјецу са испољавањем друштвено неоприхватљивог понашања, изјавила је Срни директор ове установе Боса Калинић.

Калинићева је рекла да се највећи проценат односио на малољетнике у сукобу са законом због вршњачког насиља, злоупотреба алкохола и опојних супстанци, као и крађе, сексуалног узнемиравања, те непридржавања епидемиолошких мјера.

– Знатан број случајева односи се на нередовно похађање наставе и занемаривање школских обавезa – истакла је Калинићева.

Према њеним ријечима, појави проблема у понашању не приступа се на вријеме, због чега изостаје правовремена реакција.

– Узрок појачане агресивности можемо сагледати кроз интеракцију актуелног васпитног дјеловања који у доброј мјери осујећује развој емпатије и одговорности, друштвеног контекста у којем су пољуљана правила и вриједности доброг понашања и свакодневне доступности и изложености разним садржајима путем медија, интернета – сматра Калинићева.

Она је додала да третман ових појава захтијева међудејство породице, школе и вршњачког окружења.

Начелник Центра за ментално здравље у Источном Сарајеву Слободан Ного рекао је Срни да је проблем здравља млађе генерације један од најбитнијих за савремено друштво, наводећи да се асоцијално понашање адолесцената најчешће манифестује у облику агресије, неспремности за учење и демонстрирања негативности према блиској околини.

– Може бити праћено напуштањем куће, скитњом, па чак и покушајем самоубиства – навео је Ного.

Он је додао да је успјешно рјешење проблема могуће само удруживањем напора породице и осталих друштвених структура.

У Центар за ментално здравље Источно Сарајево, напоменуо је Ного, најчешће се јављају млади средњошколског узраста, углавном у вези са асоцијалним понашањем, као и злоупотребом опијата који активирају предиспозицију за неко психичко стање.

– Проблем прави непристанак на третман због стигме и самог психичког стања. Већина младих ће изазове адолесценције пребродити и развити се у зреле и одговорне младе људе. Ипак, ако се појаве проблеми у адолесценцији, упутно је потражити савјет психијатра и психолога – истакао је Ного.

Он је напоменуо да тинејџери могу да упадну у пијанство, као и да почну да се дрогирају, али да организација слободног времена код младих, као укључивање у спорт и умјетничко стваралаштво, доприноси развоју креативне иницијативе, активном и корисном провођењу слободног времена.

Он је навео да здраво понашање тинејџера подразумијева интеракцију тинејџера са људима око себе која одговара његовим животним потребама и његовој могућности хармоничне социјализације у друштву.

– Колико год родитељи мислили да је њихов савјет добар, најбоље је да га задрже за себе док не саслушају дијете. Када одрасли прерано понуде рјешење, заправо уопште не слушају и неразумију кроз шта дијете пролази. Често се испостави да су слушање и разумијевање све што тинејџери желе или требају – истакао је Ного.

ИЗВОРСрна
Претходни текстСарадња Болнице ,,Србија“ и Медицинског факултета у Фочи
Сљедећи текстЋосић о срамним графитима: На провокације из Сарајева не одговарамо