Насловна Вијести Источно Сарајево Ћосић: Примјетни знакови привредног опоравка, раст броја запослених

Ћосић: Примјетни знакови привредног опоравка, раст броја запослених

173
0
На подручју Источног Сарајева регистрован је раст броја запослених у односу на оне који су остали без посла, а у другој половини 2021. године примјетни су знакови опоравка привреде, изјавио је градоначелник Љубиша Ћосић.

Ћосић је за БХРТ рекао да на подручју града послује 1.490 субјеката, али да и даље има неколико неуралгичних тачака које морају бити ријешене, као што је металска индустрија.

– Ту је ишла интервенција Владе Републике Српске према Градској управи у износу од 2.000.000 КМ. Одлучили смо се да оснујемо предузеће „Директне инвестиције града Источно Сарајево – Дигис“, путем којег ћемо остваривати власнички удио у неким компанијама које можда могу да се реструктуришу, као што је „Мофас“, као и у оним гдје ћемо приватним лицима са подручја града понудити да уђемо у једну форму акционарства – навео је Ћосић.

Према његовим ријечима, уколико „Мофас“ буде успјешно оживљен, биће то нова клица развоја металске индустрије на подручју града, поготово што тржиште за ове производе још постоји.

Ћосић је указао да је дрвна индустрија изузетно добро развијена и да остварује много већи извоз од увоза, те да постоји простор за додатно унапређење.

Када је ријеч о туризму, Ћосић је рекао да ту Јахорина тренутно доминира, гдје се, осим јавних, реализују озбиљне приватне инвестиције.

– Туризам, дрвна и металска индустрија, трговина и угоститељство су нешто што је карактеристично за Источно Сарајево. Генерално мислим да има још простора, али је ситуација била много боља 2021. него 2020. године. Можемо говорити да привреда иде напријед – навео је Ћосић.

Он је напоменуо да привреда још није на неком оптималном нивоу јер је стопа незапослености близу 15 одсто, те да ће бити добро ако у наредних пет година та стопа буде испод 10 одсто.

Безбједносну ситуацију на подручју Источног Сарајева Ћосић је оцијенио као генерално добру, мада се дешавају појединачни инциденти који грађане враћају у неко лоше вријеме.

– Прије неколико дана имали смо ситуацију која је била на ивици најгорег, али се, на срећу, завршила без смртног исхода. Мислим да безбједносна ситуација може бити боља, али није лоша – рекао је Ћосић

ИЗВОРsrna
Претходни текстС тржишта повучени кинески свјетлосни ланац и два модела дјечијег бицикла
Сљедећи текстВласеница, новогодишњи пријем (ВИДЕО)