Насловна Вијести Да ли је Изборни закон додатно усложнио односе између Хрвата и Бошњака?

Да ли је Изборни закон додатно усложнио односе између Хрвата и Бошњака?

193
0

Нема договора Бошњака и Хрвата о измјенама Изборног закона БиХ који су три дана са међународним представницима преговарали у Неуму. Нови су заказани за седам до десет дана.

Док лидер СДА Бакир Изетбеговић каже да су направљени одређени искораци, оцјена предсједника ХДЗ-а Драгана Човића је да се на питањима на којима су прије шест мјесеци били близу усаглашавања, налазе и данас. За предсједника СНСД-а Милорада Додика све је јасно – бошњачки политичари не одустају од мајоризације Хрвата , што није добро.

Није као у пачијој школи од сриједе до петка, већ од петка до недјеље у Неуму. Али као и у овој дјечијој пјесми, нису се макли даље од почетка.

Преговори политичких представника Бошњака и Хрвата о измјенама Изборног закона уз медијацију странаца, нису били пјесма. Договора нема. Свако има свој доживљај оствареног. За лидера СББ-а Фахрудина Радончића показано је јединство бошњачких странака, али је и доживљен фијаско неумске сесије. С друге стране лидер СДА Бакир Изетбеговић оптимиста је на појединим питањима као што је Дом народа и избор чланова Предсједништва близу компромис.

– Што се тиче интегритета изборног процеса, нисмо били далеко са рјешењима, мислим да је ту ствар готово ријешена. Сви смо ту сагласни, странци су нам помогли. Имамо 80 страна разног материјала, амандмана, мислим да ћемо наставити у Сарајеву и ту направити добар помак – навео је Изетбеговић.

– Пробошњачка делегације била је веома јединствена. Сви смо поражени, овакав епилог да немамо приједлога законског рјешења могу додатно усложнити веома комплиоване односе између Хрвата и Бошњака – додао је Радончић.

Ако би се нешто добро хтјело извући из ових преговора, сматра предсједник ХДЗа Драган Човић, то је онда што су и политички представници Бошњака коначно на сто ставили конкретно своје приједлоге и иницијативе. Каже што се тиче његовог оптимизма, потрошен је.

– Сад како даље, то је право питање. Овај формат је завршен. Нама се оставља могућност, због актуелне политичке ситуације, да сами наставимо разговоре седам до десет дана и да приближимо ставове око модела за избор Предсједништва, односно Дома народа. Ако бисмо то усагласили, мислим да бисмо се много лакше договорили. Што се тиче мог оптимизма потрошен је прије шест мјесеци . Са овим људима не вриједи више радити – тврди Човић.

– Нажалост, ствари су остале прилично сличне, једно што је урађено је да су индентифицирани проблем на јасан и отворен начин али није био простора да се дође до финалног договора – сматра Илија Цвитановић, предсједник ХДЗ 1990.

Међународни представници одлазе кући уз поруку да политичке странке морају више да раде на овом питању.

– Имали смо квалитетан састанак и конструктиван, веома комплексна питања. У основи могу рећи да ће се разговори наставити – рекла је директорка за западни Балкан при Европској служби за спољне послове Ангелина Ајхорст.

– Потребно је наћи одговарајући изборни модел који ће омогућити Хрватима да имају исту заступљеност у институцијама – додао је специјални изасланик САД за изборну реформу Метју Палмер.

Детаље о неуспјеху преговора Бошњака и Хрвата у Неуму, лидер Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик сазнао је непосредно од Драгана Човића пред конференцију за новинаре градског одбора СНСД-а. Човић му је потврдио долазак на сједницу НСРС у уторак.

За Додика фијаско преговора у Неуму је лош за укупне односе у БиХ. Оно што је каже сазнао од Човића јесте да политички представници Бошњака нису хтјели договор. Сматра да минимизирање Хрвата од бошњачке стране, није добро.

– Оно имају добру варијанту да поново изаберу Комшића и у том погледу задају дефинитивно политички ударац Хрватима као конститутивно мнароду на овим просторима. Ја мислим да то није добро – сматра Додик.

У СДС-у сматрају да не треба стати са другим измјенама Изборног закона који неки називају техничким. Из Уједињене Српске поручују да те измјене не може доносити само Централна изборна комисија.

– Ми у СДС-у смо за то да се иде са овим техничким јер би избори били поштени – рекао је Мирко Шаровић, предсједник СДС-а.

– Техничке измјене не смију бити у супротности са Уставом и Законом и морају се усвојити у Парламентарној скупштини БиХ и не може их доносити само ЦИК – истакао је Ненад Стевандић, предсједник УС.

Преговори о измјенама Изборног закона биће настављени за седам до десет дана у Сарајеву, без учешћа странаца.

ИЗВОРРтрс
Претходни текстУ понедјељак сунчано, поподне наоблачење и падавине
Сљедећи текстНајефикаснији у редовима Славије био је Дарко Дамјановић