Насловна Вијести Република Српска Давид Дракул овогодишњи побједник у пливању за Часни крст на Ћехотини

Давид Дракул овогодишњи побједник у пливању за Часни крст на Ћехотини

134
0

У првом пливању за Часни крст на ријеци Ћехотини у Фочи учествовало је 36 одважних пливача, међу њима и двије жене, а први до крста је допливао двадесетогодишњи Давид Дракул.

На температури ваздуха испод нуле, у присуству великог броја вјерника, пливало се на дијелу водотока у близини Градског стадиона, до којег се дошло у свечаној литији, а након литургије у Храму Светог Саве.

Начелник општине Милан Вукадиновић уручио је побједнику првог пливања у Фочи Давиду Дракулу велики урамљени крст.

Први пут пливам, мало је хладно, али се тијело брзо привикло на хладноћу. Пливао сам за све моје суграђане, ово је велика свечаност и такмичење је у другом плану – рекао је побједник Давид Дракул

За Часни крст је запливао и свештеник Дарко Ђого, који је послије тога испричао да је ово празник када се преображава природа вода и све оно што је у човјеку.

– Преображавамо се из бића која желе топлоту, комфор, сигурност у бића која су у стању да уз благодат и помоћ Божју надиђу себе и мислим да је то једини пут, јер свако од нас не би ништа успио да не захвали Богу. За мене лично ово је био прије свега моменат преиспитивања сопственог живота, сопствених могућности и сазнања да сам просто без Христа ништа, а у Христу могу све, како каже апостол Павле – рекао је Ђого.

Он је нагласио да је такмичење било не у другом, него у трећем плану и препоручио је суграђанима да наредних година учествују у пливању.

Међу 36 учесника су и двије жене – Слађана Радовић и средњошколка Ана Пухало.

– Жене су ми увијек биле инспирација и зато сам данас овдје, не бих се ни пријавила да нисам прије видјела како жене у пливају на овој манифестацији. Драго ми је што је први пут ово организовано у мом родном граду и надам се да ћу учествовати и наредних година – рекла је шеснаестогодишња Пухало.

Пливање за Часни крст заједно су организовали Црквена општина и локална управа.

Начелник општине Милан Вукадиновић истакао је да су сви учесници пливања побједници.

– Велика је част и задовољство што се у Фочи први пут пливало за Часни крст. Поносан сам на све учеснике и сви су побједници, ово ће постати традиција. Идемо сада да поздравимо и подржимо пливаче у Миљевини, гдје су прошле године мјештани први кренули на подручју наше општине у ову активност – рекао је Вукадиновић.

ИЗВОРСрна
Претходни текстУпозорење – језеро Центар 3!
Сљедећи текстМатичној библиотеци у 2021. години на поклон 4.900 књига