Насловна Вијести Република Српска Давидовић: И даље јака подршка за породице за више дјеце

Давидовић: И даље јака подршка за породице за више дјеце

151
0

Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске наставља да финансира пронаталитетне накнаде за треће и четврто дијете и набавку школских уџбеника за одличне ученике из породица са четворо и више дјеце, поручује ресорни министар Соња Давидовић.

Она напомиње да је планиран и наставак кампање „За потпуну подршку породици“, чији је циљ јачање значаја породице и очување породичних вриједности.

– Министарство наставља и реализацију Стратегије за сузбијање насиља у породици у Републици Српској /2020-2024. године/ – каже Давидовићева у интервјуу Срни.

Већ 13 година влада велико интересовање и за Програм субвенционисања каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове. Програм обухвата субвенционисање стамбених кредита добијених из средстава Инвестиционо-развојне банке Републике Српске под повољнијим условима и младима до 35 година.

– Укупан број додијељених субвенција од почетка реализације овог програма, укључујући и посљедњи расписани конкурс у 2021. години, износи 4.780, а за реализацију овог програма закључно са 2021. годином пласирано је око 15.000.000 КМ – наводи Давидовићева.

Давидовићева истиче да је план Министарства за 2022. годину потпуна примјена Закона о спорту и подзаконских аката прописаних истим.

– Велики број спортских савеза и клубова је у процесу пререгистрације својих аката, како би их ускладили са Законом о спорту – напомиње Давидовићева.

Настављена је и реализације пројеката који се односе на унапређење школског спорта, односно пројекта Малих олимпијских игара Републике Српске, у којем учествује око 90.000 такмичара на свим нивоима такмичења /школски, локални, регионални и републички/ у осам спортова.

Према ријечима Давидовићеве, пројекат додјеле стипендија за перспективне спортисте, потенцијалне олимпијске кандидате и спортисте са инвалидитетом биће настављен у овој години.

– Законом о спорту Републике Српске и подзаконским актима, за разлику од ранијих година, спортисти Српске ће на основу спортског резултата на међународној спортској сцени бити адекватно награђени и стећи одређени статус, односно категорију – наводи она за Срну.

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске најављује да ће се Министарство почетком године фокусирати на усвајање четврте стратегије за младе под називом „Омладинска политика Републике Српске за период 2022-2026. године“.

Она помиње и кампању „Волим Српску“, у којој је циљ да се промовишу млади који су остварили успјех у областима којима се баве у Републици Српској, гдје желе и да граде своју будућност.

Давидовићева напомиње да је вирус корона „помјерио“ цијели свијет, па тако ни ови простори нису остали заштићени.

– Ресор спорта је, у сарадњи са Институтом за јавно здравство Републике Српске, учествовао у креирању препорука које се односе на рад спортских организација и спортских објеката и терена у току пандемије – подсјећа она.

Давидовићева наглашава да је појава вируса корона у Републици Српској ставила породицу пред бројне изазове, међу којим су страх од непознатог, неизвјесност и прилагођавање новој свакодневници.

– Због ограниченог кретања, престанка рада или рада од куће, затварања школа и вртића, породице су биле затворене у своје домове и већина родитеља више времена проводила је са својом дјецом. У том смислу, на изолацију и социјалну дистанцу не треба гледати као на губитак слободе коју смо имали прије појаве вируса корона, него као прилику да посветимо пажњу свему ономе за шта раније нисмо имали довољно времена – наводи Давидовићева.

Говорећи о породици, она је истакла да је Министарству представљена идеја Удружења породица са четворо и више дјеце „Четири плус“ о креирању и изради закона о мајци.

Тим законом би се свим мајкама Републике Српске, без обзира на радноправни и имовински статус, обезбиједила мјесечна накнада на име рођења сваког дјетета до његове навршене 18 године.

– Министарство породице, омладине и спорта приступило је креирању одредби закона како би се прилагодиле правном систему Српске и другим правима и давањима по овом основу – наводи Давидовићева.

Она напомиње да је један од значајних аспеката усаглашавања овог закона његова финансијска одрживост у реализацији, за шта ће се тражити мишљење надлежних институција.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПатријарх Порфирије позитиван на вирус корона
Сљедећи текстСоколац: Пливање за Часни крст на ријеци Каљини